Struccgyilkossággal csinálnák ki az Állatkert igazgatóját

2010.10.18. 16:48 Módosítva: 2010.10.18. 17:34
Megdöbbentő névtelen feljelentésben igyekszik valaki kirúgatni Persányi Miklóst, a Fővárosi Állatkert igazgatóját. Az egykori SZDSZ-es minisztert az olvasmányként igen szórakoztató dokumentum gyakorlatilag az állatvilág Hagyó Miklósának állítja be, és pénzügyi visszaélések mellett két strucc megölésével majd felszolgálásával is megvádolja. Hiába tűnik viccnek, a Nyomozó Főügyészség vizsgálja az iratot.

Első, második, majd harmadik olvasásra sem tudtuk eldönteni, hogy a Persányit Miklóst és társait vádoló szöveg a fideszes számonkérési hullám része, vagy ellenkezőleg, annak paródiája. A három oldalas levél bűnszervezetben működtetett SZDSZ-es kifizetőhelyként jellemzi a Fővárosi Állat- és Növénykertet (Persányi 2003-2007 között volt SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter).

Nehéz olyan vádat elképzelni, ami nem szerepel az igen sűrű szövegben. Onnan kezdve, hogy Persányi nem tud vezetni, ezért lebontatott egy védett épületet, ami akadályozta a parkolásban, addig, hogy a beszállítókkal kötendő szerződésekről személyesen döntött. A névtelen szerző még egy Tarlós István főpolgármesterrel kötött bűnös alkut is emleget. Eszerint Persányi, aki a Vidámpark igazgatótanácsának elnöke, direkt csődbe vinné a szórakozóhelyet, hogy a területét az Állatkert nyelhesse le.

Több jel arra utal, hogy az irat valamilyen tréfa. Először is nincs aláírva, és a Központi Nyomozó Főügyészségre is névtelenül érkezett. A szöveg azzal zárul, hogy azt "nyilvánossá tétel céljából" elküldték a Hatfejű Nyúl Társadalmi Igazságfeltáró Érdekcsoportnak. Ilyen szervezetről a keresőprogramok nem hallottak. A név leginkább úgynevezett "beszívott tréfának" tűnik.

Ennél is nyilvánvalóbb irónia, hogy Persányit olyan figurának állítja be a
feljelentés, aki SZDSZ-ességére alapozva tudna bárkit is megfélemlíteni.

A vádak között az is szerepel, hogy Persányi pár hónappal ezelőtt erővel berakatott volna egy struccot az orrszarvúhoz, mert "neki tetszene a látvány", majd, miután a rinocérosz megölte a struccot, még egy tollas áldozatot kényszerített volna a tülkös gyilkos elé, azzal az indoklással, hogy "mert már biztos elfelejtette, amit csinált". És ezek után a döglött óriásmadarak húsát Ráday Mihály ex-SZDSZ-es tévés "közeli rokona" fasírt formájában felszolgálta volna a Barlang étteremben.

Állatkerti forrásunk tréfaként értelmezte a papírt. A benne foglaltak nagy
része egyszerű kitaláció, pár esetben pedig valós információmorzsákat rak össze képtelen koncepcióvá.

A struccgateből annyi igaz, hogy két évvel ezelőtt a szavanna kifutó és az orrszarvú közé olyan kerítést építettek, hogy a kifutóban élő állatok közül például a strucc át tudjon járni a rinocéroszhoz. A cél az állat közösséghez szoktatása volt. Az orrszarvú, azóta is ismeretlen okból tényleg megsebesített egy belátogató struccot, amelyik elpusztult. Második eset nem volt. A struccfasírt pedig onnan származhat, hogy egy sajtóesemény előtt felmerült, hogy az újságíróknak farmról származó struccételt szolgáljanak fel, ám a tervet elvetették - magyarázta forrásunk.

A papír sok más mellett azzal is vádolja Persányit, hogy az állatkert egy részéről felszedette a jó állapotú macskakövet, arrébb vitette, visszahozatta, majd megint lerakatta. Bennfentes beszélgetőpartnerünk szerint a valóságban annyi történt, hogy egy állatkerti épület udvarában felszedték a betonborítást, illetve az alatta található macskakövet, új alapot készítettek, majd erre - immár a legfelső, látható rétegbe - lerakták a még használható macskaköveket, illetve olyanokat, amelyeket korábban, budapesti utcakorszerűsítések alkalmával sikerült megszerezniük és elraktározniuk.

Hiába tűnt minimum gyanúsnak a levél, a Központi Nyomozó Főügyészség tényleg megkapta, sőt vizsgálatot is indított. "Meg kell vizsgálnunk, hogy a benne foglaltak alapján az ügy a hatáskörünkbe tartozik-e" - mondta Keresztes Imre főügyész. Három nap múlva dől el, hogy elindul-e az érdemi vizsgálat a struccfasírtgate ügyében.

Megkérdeztük az Állatkert sajtófőnökét, Hanga Zoltánt is, aki a következőt reagálta írásban: "A szövegről - tartalma és megfogalmazása alapján - nem tudjuk kétséget kizáróan eldönteni, hogy rossz viccről van-e szó, vagy a névtelen szerző komolyan gondolja az intézmény három vezető munkatársa ellen megfogalmazott vádakat. Ezért az intézmény az irományhoz egyelőre nem fűz kommentárt, hanem megvárja a Központi Nyomozó Főügyészség, illetve a szövegben címzettként ugyancsak megjelölt "Hatfejű Nyúl" Társadalmi Igazságfeltáró Érdekcsoport állásfoglalását, hogy véleményük szerint az írás tréfaként, avagy komoly dokumentumként értékelhető-e."