Hónapok óta nem dolgoznak a legnagyobb minisztériumban

2010.10.19. 12:32
A takarékossági okból létrehozott Nemzetierőforrás-minisztériumban (Nefmi) két apparátus működik párhuzamosan. A régi emberek nem kapnak munkát, de nem is küldik el őket, közben létezik egy párhuzamos hivatal frissen felvett Fidesz-káderekkel. Spórolás nincs, viszont a munka is akadozik a kaotikus helyzetben.

„Közröhej tárgya, hogy hónapok óta nem dolgozunk” – jellemezte munkahelyét a három tárca összevonásával alkotott Nefmi egyik főosztályvezetője. A szuperminisztériumot a kormány elvileg azért hozta létre, hogy az adminisztráció létszámát – és ezzel az állami kiadásokat – csökkentse. A valóságban azonban annyi történt, hogy az új miniszterek új államtitkárokat neveztek ki, azok új helyettes államtitkárokat hoztak, akik mind felvették a maguk embereit, egészen a hierarchia legalsóbb, politikailag már egyáltalán nem kötött szintjeiig.

Közben nem mondtak fel az előző kormánytól megörökölt hivatalnokoknak. „A minisztériumok összevonása politikai okokból történt, de az egész részleteiben nem volt kitalálva” – véli a Nefmiben dolgozó egyik forrásunk. Így jelenleg két, egymással párhuzamos apparátus működik a minisztériumban, egy aktív és egy inaktív. A munkát a baráti hivatalnokok végzik, a régi emberek információ és munka nélkül lézengenek.

Árnyékhivatal

„Százas nagyságrendben vannak itt olyan emberek, akiknek nincs munkájuk” – mondta egyik informátorunk. „Hónapok óta fizetnek olyan főosztályvezetőket, akiktől megvonták az aláírási jogot” – érzékeltette a helyzetet egy másik hivatalnok.

Hogy megbecsülhessük, hány embert fizet a minisztérium azért, hogy ne dolgozzon, megkérdeztük a jelenlegi és az elbocsátások után tervezett létszámot. A Nefmi hivatalos válasza szerint jelenleg 973 fő dolgozik náluk, és ezt a létszámot 906-ra csökkentenék.

Ez információink birtokában nem arra enged következtetni, hogy 67 embertől válnának meg, hanem hogy az illetékesek még a minisztériumuk nagyságával sincsenek tisztában. A Központi Szolgáltató Főigazgatóság csak belülről elérhető adattára 1196 munkatárs telefonszámát és adatait tartja nyilván. Ebben az adattárban ráadásul nincsenek benne a megbízási szerződéssel dolgozók, az ő létszámukat csak becsülni lehet, harminc és nyolcvan között lehetnek. Jóindulatú számítás szerint is a Nefmi nagyjából háromszáz munkatársával nem tud mit kezdeni.

Logikát itt nem szabad keresni

A rendszer azonban nemcsak emiatt kaotikus, hanem azért is, mert a Nefminek hónapok óta nincs szervezeti és működési szabályzata (szmsz), ennek hiányában hivatalosan nem hozhatnak létre új osztályokat, és nem nevezhetnek ki új vezetőket sem.

A párhuzamos adminisztráció ezért az államtitkári kabinetekben épül ki. Az új emberek névleg oda tartoznak, közben valójában valamelyik osztály feladatait végzik. Olajozott munka így nem végezhető, állították forrásaink. „Az államtitkári kabinetek túlterheltek, közben az apparátus leállt.”

Más esetekben a kinevezés nem hivatalosan zajlott. Egy vezető arról számolt be, hogy az illetékes államtitkár váratlanul megjelent az osztályukon egy új emberrel, hogy mostantól ő viszi az ügyeket. Az eddigi felelősnek a forma kedvéért szignálnia kell a döntéseit.

A hatékony munkát az is nehezítheti, hogy „hirtelen nem tudnak annyi szakembert előteremteni, amennyit most le akarnak cserélni”.

A régi munkatársak ugyanakkor semmilyen információt sem kapnak arról, hogy milyen rendszerben kellene működniük. „Egyszer leült az irodánkban egy úr KDNP-s jelvényben, onnantól bejárt minden nap, és nekünk fogalmunk sincs, hogy az osztályunkon dolgozik-e, vagy hogy mi a feladata egyáltalán” – vázoltak egy jellemző történetet.

Előfordul az is, hogy egy osztály régi dolgozóinak egy részét intenzíven foglalkoztatják, a többiekről viszont nem vesznek tudomást. A megosztásnak ugyanakkor semmilyen okát nem látták az ott dolgozók. „Logikát itt nem szabad keresni” – válaszoltak az okokat firtató kérdésünkre.

Hivatásos munkanélküliek

Az árnyékapparátust elbizonytalanítja, hogy egyelőre szinte senkit sem küldtek el. „Volt olyan főosztályvezető, aki könyörgött, hogy mentsék már fel” – mondta egy forrásunk, aki úgy vélte, a több száz embert érintő elbocsátást nem csak az szmsz hiánya odázza el.

Egy ilyen létszámú hivatalnál a harminc fő feletti elbocsátás csoportos létszámleépítésnek minősül, ami szigorú adminisztrációs és egyeztetési feladatokat hárít a munkáltatóra. Az elbocsátásokról annyit mondtak a régi apparátusnak, hogy jövőjükről az államtitkárok döntenek majd a munkájuk alapján. „De hogyan bizonyítsuk a rátermettségünket, ha hónapok óta nem kaptunk munkát?” – mutattak rá a helyzet abszurditására.

A minisztérium hivatalos válaszában azt állította, hogy az új szmsz-t október közepére elkészítik. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy az elbocsátások hogyan oszlanak meg az oktatási, az egészségügyi, a szociális, a sport- és a kulturális államtitkárságok között.