Mégis a mentők biztosítanak október 23-án

2010.10.20. 14:40 Módosítva: 2010.10.20. 14:41
Mégsem egy magáncég, hanem az Országos Mentőszolgálat végzi az október 23-i ünnepi rendezvények egészségügyi biztosítását.

Az ügyben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkára intézkedett a rendezvényt szervező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal egyetértésben. Az ügyeletet az Országos Mentőszolgálat saját kapacitásával, költségvetési forrásainak felhasználásával fogja ellátni, közölte a minisztérium egészségügyi államtitkársága.

Mint az Index megírta: az ünnepségeket szervező Hungarofest a korábbi évek gyakorlatával szemben nem az Országos Mentőszolgálat, hanem egy magáncéget kért fel a rendezvények egészségügyi biztosítására. Kérdésünkre sem a Hungarofest, sem később Nagy Anna kormányszóvivő nem volt hajlandó elárulni, meliyk cégről van szó és mennyit fizetnének neki. A kormányszóvivő azzal indokolta a magáncég megbízását, hogy olcsóbb ajánlatot adtak az Országos Mentőszolgálatnál. Az OMSZ-nek ettől függetlenül október 23-án is készenléti ügyeletben kell állnia.

A Szócska Miklós által vezetett egészségügyi államtitkárság szerint a jelenlegi szabályozás nem más, mint egy rossz örökség. Az OMSZ és a hasonló szervezetek költségvetésében ugyanis nem szerepelnek olyan bizonyos kötelező feladataik ellátásához szükséges források mint például az állami rendezvények biztosítása.

A kormány szándéka, hogy felszámolja ezt a tarthatatlan helyzetet, és a jövőben minden állami ünnepet állami cégek biztosítsanak, áll a tárca közleményében. A mentési rendelet módosításával a jövőben meghatározzák azoknak az állami rendezvényeknek a körét, amelyek jellegüknél vagy a résztvevők várható számánál fogva igénylik az Országos Mentőszolgálat által nyújtott biztonságot. Az állami rendezvények egészségügyi biztosítási költségeit a jövőben az Országos Mentőszolgálat költségvetésébe betervezik, beépítik, így eseti, tételes elszámolásra nem kerül sor, közölte az államtitkárság.