Szanyi szerint sikkasztásra készül a kormány

2010.10.25. 16:27
Az MSZP büntető- és polgári pereket indít, ha az Országgyűlés elfogadja a magánnyugdíjpénztári befizetéseket érintő törvényjavaslatokat, jelentette be Szanyi Tibor, aki szerint hárommillió rendbeli, bűnszövetségben elkövetett hivatali sikkasztásról van szó.

Az MSZP elnökségi tagja bűncselekménynek, sikkasztásnak nevezte "azt, amire az Országgyűlés kétharmados kormányoldala készül". Hangsúlyozta: sikkasztás az, amikor valaki a rábízott értéket eltulajdonítja vagy azzal sajátjaként rendelkezik.

Szanyi Tibor véleménye szerint - a büntetőjogi kategóriákat végignézve - ez egy halmazati eset: "hárommillió rendbeli hivatali sikkasztás bűnszövetségben". Mint mondta, ezért mellékbüntetésként kiszabható a hivatalvesztés és a politikai jogok gyakorlásának felfüggesztése is.

Kiemelte: bármi a kormány indoka, ami történik, az akkor is sikkasztás. Szavai szerint megáll az a vélekedésük, hogy a kabinet valójában a Mol részvényeinek a megvásárlásához keresi a fedezetet.

A szocialista politikus megismételte, hogy az összes parlamenti és jogi eszközt igénybe veszik annak érdekében, hogy a kormány vonja vissza a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos indítványait. Megjegyezte, a jog is a segítségükre van, ugyanis sikkasztás esetében a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha a sikkasztó felfedi saját tevékenységét, azt megszünteti és visszaállítja az eredeti rendet.