Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Ejtették a kellemetlenné vált ötmilliárdos légifotóbizniszt

2010.10.28. 21:37 Módosítva: 2010.10.28. 22:02
A szerdai kormányülésen törölték az Országleltár projektet. Az ország légi fotózására kiírt ötmilliárdos tenderről az Index írta meg, hogy harmincszor drágább, mint az eddigi hasonló munkák, ráadásul a pályázati feltételeket éppen a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának régi cégére passzították.

Forráshiány miatt arra kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatóját, hogy az Országleltár első ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárást nyilvánítsa eredménytelenné, közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) .

A csütörtök este kiadott közlemény szerint a döntés oka, hogy a Mal Zrt. ajkai zagytározójának 2010. október 4-i gátszakadása miatt a kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki, a minisztériumnak pedig jelentős összegekkel kell hozzájárulnia a károk elhárításához.

Az Index információi szerint viszont a nettó 4,8 milliárdos közbeszerzést nem a jövő évi költségvetés katasztrófaokozta új fejleményei torpedózták meg, hanem az, hogy kiderült róla, elképesztően túlárazták, ráadásul a kiírás módja korrupció gyanújat is felveti.

Ezért a szerdai kormányülésen újra elővették a VM javaslatát, amelynek nyári elfogadásában a jól csengő név, az országleltár is szerepet játszott.

Akkor még arról volt szó, hogy az állami tulajdonú termőföldek légi fotóira és a problémás nyilvántartási helyek korrigálására van szükség, és ehhez a már meglévő ortofotó adatbázist felhasználva, esetleg a honvédség eszközparkját igénybevéve készüljön egy friss dokumentáció. Információink szerint a kormányzat több tagját is meglepte, amikor erre a tervre 4,8 milliárd forintos közbeszerzési pályázatot írt ki a Vidékfejlesztési Minisztérium a hozzá tartozó Földmérési és Távérzékelési Intézeten (Fömi) keresztül.

A projektről az Index írta meg, hogy drága, mert a korábbi, hasonló nagyságú ortofotózások  csupán 130-160 millió forintba kerültek, a pályázat pedig a munka nagyságához képest szokatlanul rövid időt hagyott a térképészeti cégeknek a felkészülésre. A tender október 15-én pénteken jelent meg, és október 25., hétfő reggel volt a leadási határidő.

A kiírás szokatlan jelentkezési feltételeket is tartalmazott. A jelentkezési kritériumnak feltüntetett másfél milliárdos éves forgalmat a magyar piacon csak a minisztérium közigazgatási államtitkárának, Farkas Imrének régi cége, a Geodézia Zrt. tudta teljesíteni.

A Geodézia, ahogy várható volt, egy konzorcium tagjaként meg is jelent a pályázók között. Az indulók névsorát a VM éppen szerdán, tehát egy nappal a lefújás előtt hozta nyilvánosságra. A tárca akkori közleménye még semmilyen költségvetési nehézségről nem beszélt, csupán a közbeszerzés lebonyolításának részleteit ismertette.

A Geodéziai és Térképészeti Zrt. a kormányváltáskor két emberét delegálta a közigazgatásba, egyik igazgatósági tagjából államtitkár lett a projektfelelős Vidékfejlesztési Minisztériumban, a másikból pedig főigazgató a pályázatot kiíró Földmérési és Távérzékelési Intézetben.

Farkas Imre a kormányváltás után június 2-án vette át vidékfejlesztési államtitkári kinevezését, május 27-ig tagja volt a cég igazgatóságának, és a Geoinvest-Geodézia Befektető és Szolgáltató Kft.-n, a Geodézia Zrt. egyik meghatározó részvényesén keresztül résztulajdonos is volt a cégben. A VM felügyelete alá tartozó intézetben, a Fömiben Toronyi Bence június 21-től lett főigazgató. Toronyi is május 27-én szüntette meg geodéziás igazgatósági tagságát, egy nappal korábban pedig megvált a Domen-Geodézia Befektetési és Szolgáltató Kft. ügyvezetőségétől. Ez a cég áttételesen szintén tulajdonos a Geodézia Zrt.-ben. Toronyinak ráadásul messze sem kellett menni új munkahelyére, a Fömi központja ugyanis egy irodaházban székel a Bosnyák téren a Geodéziával.

Az LMP a hétfői parlamenti ülésen támadta a pályázatot, szerdán pedig közleményben követelte, a tender visszavonását, mert annak "kelet-európai abszurdba illő" körülményei korrupciót sejtetnek.  • Vennék
  • Hírek