Vörösiszap: megkezdik a védekezési költségek kifizetését

2010.10.28. 16:31

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy megkezdi a kolontári vörösiszap-katasztrófa után elvégzett védekezési munkák költségeinek kifizetését, mondta Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön, a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kabinet erre a célra a Magyar Kármentő Alapból egy felülről nyitott keretet hozott létre, amelyet a gazdasági minisztérium szakemberei kezelnek. A kifizetéseket minden esetben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gyűjti össze és a Belügyminisztérium hagyja jóvá.

A kormány szerdán tervszerűnek és szakszerűnek minősítette a tragédia utáni mentési munkálatokat, továbbá kiemelte a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az egészségügyi szolgálatok, valamint a rendőrség és a honvédség segítségét, számolt be a kabinet állásfoglalásáról Pintér Sándor.

A tárcavezető elmondta, hogy a kifizetések átláthatóságáért olyan számítástechnikai rendszert kívánnak létrehozni, amely az önkormányzatok, a lakosság és a hatóságok számára is nyitva áll majd.

A kormány jövő szerdán előterjesztést hallgat meg az ingóságokban keletkezett károk felméréséről, illetve az azok után járó kártérítés előlegeinek kiutalásáról.

Pintér Sándor közölte azt is, hogy felkérték az érintett önkormányzatokat a károsultak számára épülő új lakóházak helyszínének kijelölésére, az ehhez szükséges területrendezést pedig soron kívül bírálja el a Belügyminisztérium. A közművesítéssel kezdődő építkezés anyagi feltételeit a kormány biztosítja.

A kabinet elfogadta a térségben kihirdetett vészhelyzet további fenntartását, ezt elsősorban az ajkai timföldgyár, X. számú zagytározójának továbbra is mozgó, ezáltal Kolontárt és Devecsert továbbra is veszélyeztető sérült gátszakasza indokol, fűzte hozzá Pintér Sándor.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kabinet megkísérli az európai uniós segítség igénybevételét is, a helyreállítás terveinek további részleteit pedig a későbbi kormányülések tisztázzák majd.

Pintér Sándor kérdésre válaszolva elmondta továbbá, hogy a terveknek megfelelően október 31-re befejeződik a borsodi árvízkárok utáni helyreállítás, a lakosok pedig az újjáépített ingatlanok november 15-i műszaki átvétele után költözhetnek be új otthonaikba.