Kiszervezték a nagy intézeteket a tiszti főorvos alól

2010.10.29. 07:20 Módosítva: 2010.10.29. 07:21
Teljes a káosz a korábban biztos kézzel irányított Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szervezetén belül - írja a Népszava. A lap információi szerint kormányzati utasításra az ÁNTSZ országos intézetei már nem tartoznak a tisztiorvosi szolgálat irányítása alá, hanem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egyik helyettes államtitkára kezébe kerültek.

A szakminisztérium háttérintézményeként, tehát jelenleg Szócska Miklós államtitkár irányítási jogkörében működött eddig is az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az országos tiszti főorvos hivatala, valamint az ÁNTSZ is. Az ÁNTSZ felügyelete alá eddig hét regionális intézet, és eddig kilenc országos intézet irányítása is ide tartozott.

Október 18-án a NEFMI utasítást adott ki a tárca új Szervezeti és Működési Szabályzatáról (szmsz), mely szerint az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár - más feladatai között - koordinálja a minisztérium irányítása alá tartozó, "állami feladatként meghatározott egészségügyi közszolgáltatások nyújtására kötelezett intézmények szakmai irányításával kapcsolatos feladatokat". A posztot betöltő Cserháti Péter közvetlen felügyelete alá kerül tehát a kilenc országos intézet, köztük például az Országos Epidemiológiai Központ - a legfőbb járványügyi szakértői szerv - vagy az Országos Gyermekegészségügyi Intézet. Az OTH-nál csak a hét regionális ÁNTSZ-intézet maradt meg.

A lap szerint az átszervezéssel gyakorlatilag megszűnt az országos tiszti főorvos kinevezési, költségvetési és döntési jogköre a legfőbb népegészségügyi intézetek felett.

Zavart okozhat viszont, hogy az utasítás előtt nem módosították sem az ÁNTSZ, sem pedig az országos intézeteknek alapító okiratát.