700 milliós károkozás a Dunántúli Regionális Vízműnél

2010.11.03. 17:16
A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-t (DRV) átvilágításának előzetes eredményei szerint 738,9 millió forint folyt el feleslegesen a cégnél, ezen belül a vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. több mint 300 millió forinttal rövidítette meg a társaságot. A pazarlás kihatott a vízdíjakra is.

A gyanú szerint sok százmillió forinttal károsította meg az előző vezetés a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-t, ez derült ki a cég átvilágításának előzetes eredményéből. Az átvilágítás szerint például több mint 300 millió forintos bevételtől esett el a cég azzal, hogy kedvezményes áron szolgáltatta a vizet a vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. számára. Az átvilágítást a nyár elején kirobbant végkielégítési botrány után az új vezetés rendelte el.

Winkler Tamás, a DRV élére az idén június végén került vezérigazgató szerint sokkal nagyobb gondokat tárt fel az átvilágítás, mint amire előzetesen gondolni lehetett. Hangsúlyozta, a vizsgálat még nem zárult le. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a feltárt visszásságok tömege miatt kétszer is meg kellett hosszabbítani a főtulajdonos MNV Zrt. megbízásából nyáron elrendelt átvilágítás határidejét. Azóta "sorra dőlnek ki a csontvázak a szekrényből", és tucatnyi ember távozott pánikszerűen a cégtől - mondta.

A gyanú szerint az előző vezetés több mint 300 millió forinttal rövidítette meg a DRV Zrt. költségvetését azzal, hogy kedvezményes áron szolgáltatta a vizet a vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. számára. Emellett - az átvilágítás szerint - a leváltott vezérigazgató ténykedésének négy éve alatt, nem csak a távozó menedzsment számára utalt ki magas végkielégítéseket, munkáltatói kifizetéseket, hanem más előnytelen és szükségtelen szerződésekkel is megrövidítette a céget. Az eddigi vizsgálat 738,9 millió forintnyi gyanús pénzmozgást tárt fel - mondta szerdán sajtótájékoztatón Szabó Iván, a DRV jogi képviselője. Hozzátette: bevett gyakorlat volt az is, hogy a díjtartozásokat a kivételezetteknek elengedték, a kisfogyasztókon azonban az utolsó fillérig bevasalták. Ebből a pénzből csaknem 624 ezer ember egyhavi ivóvízfogyasztását lehetett volna biztosítani - áll az előzetes vizsgálatból.

Winkler Tamás új vezérigazgató közölte: a visszaélések évekig súlyos kihatással lesznek a DRV Zrt. pénzügyi helyzetére, emiatt drasztikus intézkedéseket vezetnek be. Ennek első lépéseként csökkentették a korábban ötfős igazgatóság számát, ahol szükséges volt, személycserét hajtottak végre, és befagyasztották a közbeszerzéseket az előző rendszer haszonélvezőivel szemben.