Önkormányzati cégvezetőket vádoltak meg Nyíregyházán

2010.11.04. 10:35
Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, illetve orgazdasággal vádolja a megyei főügyészség a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. volt vezérigazgatóját és a Nyírinfo Kft. ügyvezetőjét, írta a Kelet-Magyarország.

Az ügyben tavaly indult rendőrségi eljárás két akkori Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, egyben felügyelőbizottsági tag feljelentése nyomán, akik azt állították, hogy szabálytalanságokról szereztek tudomást a két önkormányzati tulajdonú társaság működésével kapcsolatban.

A két társaság 52 millió forint értékű szerződést kötött egymással, amelyben az informatikai cég vállalta, hogy egy kontrollingrendszert készít a zrt.-nek. Az összeg magában foglalta a szoftver kifejlesztését és a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. dolgozóinak betanítását is. A munkáknak azonban csak részét végezte el az informatikai társaság, a vádirat szerint 13,7 millió forint értékben viszont nem teljesített.

Mindkét cégvezető tudta, hogy a feladatot nem végezték el, ennek ellenére a zrt. vezérigazgatója kifizette a teljes összeget a Nyírinfo Kft.-nek - közölte Szilágyi László, a megyei főügyészség szóvivője. A nyomozás - elfogultság miatt - a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon folyt, majd az ügyet vádemelési javaslattal átadták a Nyíregyházi Városi Ügyészségnek, amely elpostázza a vádiratot a bíróságra.

A hűtlen kezeléssel vádolt Belus Tamás, a zrt. volt vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy nem követett el bűncselekményt, szerinte egy számla kifizetése körül folyik a vita, amelyet az adott helyzetet mérlegelve fizetett ki. A program megvalósult, üzemkész, a dolgozók betanítása megtörtént, tette hozzá. Bodnár János, a Nyírinfo Kft. ügyvezetője a Kelet-Magyarország megkeresésére nem kívánta kommentálni az ügyet.