A kolontári sérültek kórházi költségéről vitáznak

2010.11.08. 18:57
Felháborító és érthetetlen Kolontár polgármestere szerint, hogy az ajkai önkormányzat rajtuk keresztül próbál visszaszerezni 21 millió forintot, ami állítólag az ajkai kórház többletköltsége a kitelepített kolontáriak kezelése kapcsán. Tili Károly, kolontári polgármester azt mondta, hogy az ajkai kórháznak térségi ellátási kötelezettsége van, amibe beletartozik a kolontáriak ellátása, katasztrófától függetlenül is.

Ajka város önkormányzata egy több mint 25 millió forintos végösszegű listát küldött Kolontárra, a listán a kitelepített kolontáriak elszállásolásával és ellátásával kapcsolatos költségek szerepelnek. Ezek között van családsegítő szolgáltatás, illetve az önkormányzati épületekben kialakított befogadóhely üzemeltetése. A legmagasabb tétel - 21 millió forint - a Magyar Imre Kórház többletköltsége. Jáger László ajkai jegyző szerint nem követelésekről van szó, csupán arról, hogy a költségek visszatérítéséhez a vis maior alaphoz és a kármentesítési alaphoz csak Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely pályázhat, Ajka nem. Ezért a város azt szeretné, ha költségeinek egy részét - amelyeket konkrétan számszerűsíteni lehet - Kolontár beépítené a pályázatába.

Tili Károly, Kolontár polgármestere erről azt mondta, hogy a 25 milliós listából a kórház 21 millióján kívüli tételek elismerhetőek, és azokat beépítik majd a vis maior alaphoz írandó pályázatba. Azt azonban felháborítónak nevezte a polgármester, hogy a térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórház állítólagos többletköltségeit is Kolontáron keresztül akarja megszerezni Ajka. A kórházba körülbelül 20 embert vittek Kolontárról, közöttük 10-en szorultak huzamosabb kórházi kezelésre, és egy házaspár volt, akik egy hónapig feküdtek a kórházban, mert derékig megégtek.

Tili Károly tudomása szerint még plusz ágyat sem kellett beállítani. Azt mondta: érthetetlen, hogy egy térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórházban milyen többletkiadás jelentkezett, amit az OEP nem finanszíroz.

A Független Hírügynökség próbálta elérni telefonon a többletköltségek kapcsán a Magyar Imre Kórház főigazgatóját, de hétfőn délután már nem lehetett utolérni a kórházban.

Korábban Somlóvásárhelyen támadtak pénzügyi gondok. A település polgármestere szerint elfogyott a pénz, így fel kellett függeszteni a kármentesítési munkát. A belügyminiszter erre reagálva közölte, hogy hamarosan meghozzák azt a döntést, amely több millió forintos támogatási előleget nyújt a károk helyreállítására.