Ajka mégsem kér pénzt Kolontártól

2010.11.09. 18:14 Módosítva: 2010.11.09. 18:15
Az eddigi hírekklel ellentétben Ajka mégsem kér pénzt a vörösiszap-katasztrófa áldozataitól a nekik nyújtott segítségért. Schwartz Béla polgármester elmondta, inkább önállóan érvényesítik jogos igényeiket.

Ajka önkormányzata mégsem kér pénzt Kolontártól a vöröiszap-katasztrófa utáni segítségnyújtással összefüggő költségeinek fedezésére, visszavonja erről szóló levelét és önállóan érvényesíti jogos igényeit - közölte Schwartz Béla (MSZP), a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón.

Schwartz Béla tájékoztatása szerint a döntésükről kedden levélben értesítették a kolontári polgármestert. Mint mondta, úgy érzik, mintha a segítségül kinyújtott kezüket félrelökték, "leköpték" volna. Hozzátette: levélben valóban azt jelezte a kolontári polgármesternek, hogy mintegy 26 millió forintot kérnek a községtől, amelyet Kolontár a vis maior alaptól - a saját kárösszegével együtt - igényeljen meg.

Schwartz Béla hangsúlyozta: ezt nem ők találták ki, hanem október 21-én egy devecseri megbeszélésen született ilyen álláspont. Ajka ugyanis nem károsultja az iszapkatasztrófának, ezért a költségeit csak úgy lehet megtéríteni, ha valamelyik érintett település juttatja el igényét a vis maior alaphoz benyújtandó pályázatában - mondta.

Közölte, hogy ezt a megoldást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) képviselője ajánlotta a résztvevőknek, s azok elfogadták; Kolontár és Devecser polgármestere is. Schwartz Béla idézett a tanácskozás emlékeztetőjéből is, miszerint "szó volt arról, hogyan tud Ajka önkormányzata a nála felmerült költségek fedezetéhez hozzájutni". A "hogyanról" nincs szó az emlékeztetőben - jegyezte meg a polgármester.

Schwartz Béla rámutatott arra: "Ajka rettenetesen nagy segítséget nyújtott a három károsult településnek", több tízmillió forintot tesznek ki a város kiadásai. Naponta kétszáz ajkai lakos és több gép dolgozott a kármentesítési területen, befogadták a kolontári iskolásokat és a kitelepítetteket, és az ajkai kórházban kezeltek számos sérültet.

Muhoray Árpád vezérőrnagy, az OKF főigazgató-helyettese, a katasztrófa sújtotta terület kármentesítési parancsnoka az MTI-nek kedden azt mondta: ő volt jelen az OKF képviseletében az október 21-ei tanácskozáson Devecserben, de részéről nem hangzott el olyan kijelentés, hogy netán a károsult települések pályázatába építhetőek be Ajka kiadásai. Ő akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindent a vis maior alapra vonatkozó törvényi eljárások szerint kell végezni - mondta. Megjegyezte: egyébként azt a tanácskozást a Magyar Államkincstár hívta össze, és emlékezete szerint ott arról tájékoztatták az érintetteket, hogy miképpen kell intézni a költségelszámolásokat.

Kemenszky Sándor, az államkincstár közép-dunántúli regionális igazgatója, aki szintén részt vett az említett megbeszélésen, az MTI-vel közölte: akkor még az sem volt biztos, hogy a vis maior keretre pályázhatnak-e a károsult települések, hiszen nem természeti katasztrófa okozta az iszapömlést. Október 21-én nemhogy Ajkát, de Kolontárt illetően sem beszéltek vis maior pályázatról és a költségek elszámolásának részleteiről, módjáról - mondta, hangsúlyozva: az a megoldás különben sem lenne szabályos, hogy Kolontár pályázatában számolják el Ajka kiadásait.