A Táncsics Alapitványban folytatódik Gyurcsány és az MSZP harca

2010.11.11. 08:06
A szocialista elnökség több tagja is átszervezné az MSZP pártalapítványait, kivennék Gyurcsány alól a Kapcsolat.hu portál finanszírozását. A helyzetet bonyolítja, hogy Gyurcsányt nem lehet leváltani a Táncsics Alapítvány éléről, amit feloszlatni sem lenne jó ötlet.

Felülvizsgálják az MSZP alapítványainak működését,írja a Népszabadság. A kérdés fokozhatja a párton belüli feszültségeket, hiszen a párt legnagyobb alapítványának, a Táncsicsnak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a vezetője, lemondásakor kérte magának a posztot.

A Táncsics Alapítvány pártalapítványként nagy vagyon felett gazdálkodik, bár ez nem feltétlenül jelenti, hogy Gyurcsánynál lenne a kassza kulcsa. A döntéseket a kuratóriumi elnökség hozza, amiben a párt jelenlegi vezetői is képviselik magukat.

Többen felvetették, hogy Gyurcsány annak idején azzal az indokkal kérte lemondásra az alapitvány akkor vezetőjét, Baja Ferencet, hogy a Táncsics vezetése egész embert kíván, míg Baja a szocialista platform elnöke is. Azóta Gyurcsány maga is platformvezér lett, megalapította a Demokrata koalíciót.

A konfliktus hátterében a Népszabadság értesülései szerint belső harcok állnak. A regnáló elnökségből többen megorroltak Gyurcsányra, amiért november 2-án ő volt a főszónoka a Demokratikus Charta alkotmánymódosítások elleni tüntetésének. Ezzel szerintük Gyurcsány megszegte a pártelnökségben kidolgozott megállapodást, melynek értelmében a Charta rendezvényét civil rendezvényként kezelték volna. Gyurcsány környezete azzal védekezik, hogy nem volt ilyen megállapodás, és hogy a volt kormányfőt a Charta kérte fel szónoknak.

Hogy mi lesz a Táncsics sorsa, az még nem tisztázott. Az az egy biztos, hogy fel nem akarják számolni, de elképzelhető, hogy a Kapcsolat.hu portált a maga 96 milliós költségvetésével kiszervezik az alapítvány alól. Gyurcsány nem támogatja az elképzelést. Bonyolítja a helyzetet, hogy Gyurcsányt 2009-ben kötött mandátummal választották kuratóriumi elnökké, 2014-ig nem hívható vissza posztjáról.