Felgyorsítanák a kórházi várólistákat

2010.11.18. 11:39
Az intézmények 2,7 milliárd forintot kapnak a leggyakoribb műtétekre, ezzel több területen is lerövidítené a várólistákat az egészségügyért felelős államtitkárság.

Jelentősen rövidülhetnek a várólisták azzal az intézkedéssel, amelynek keretében az intézmények összesen 2,7 milliárd forintot kapnak a leggyakoribb beavatkozásnak számító műtétek elvégzésére, tájékoztatott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága.

Az összeg az adósságkonszolidációra elkülönített 27,5 milliárd forint tíz százaléka, a pénzt az elvégzett beavatkozások arányában kapják az egyes intézmények. A tárca tájékoztatása szerint például szívkatéterezések, nyitott szívműtétek, valamint a traumatológiai-ortopédiai beavatkozások esetében vannak a leghosszabb várólisták.

A szabályozás célja, hogy az érintett szolgáltatók ténylegesen a várólistáik csökkentésére fordítsák a szétosztott összegeket, és így a betegek is érezhessék a helyzet javulását, írja az egészségügyért felelős államtitkárság. Közleményükben hozzáteszik, hogy a rendszerbe egy többlépcsős ellenőrzési elem is kerül.

Az OEP egyrészt folyamatosan monitorozza, hogyan alakul a támogatott beavatkozások száma, másrészt az intézményeknek rendszeresen tájékoztatni kell a tárcát a pénzügyi helyzetükről. A támogatás jogszerű felhasználását emellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is ellenőrzi. Ha szabálytalanságot találnak, akkor a szolgáltatónak vissza kell fizetnie a vitatott összeget.