Paul Lendvai segítette a Kádár-diktatúrát

2010.11.18. 09:44
A csütörtöki Heti Válasz dokumentumokkal igyekszik bizonyítani, hogy a kommunista rendszerrel való szembenállását hirdető Paul Lendvai önkéntes informátorként segítette a Kádár-diktatúrát.
Paul Lendvai (Fotó: Soós Lajos)
Paul Lendvai (Fotó: Soós Lajos)

A Heti Válasz a Magyar Országos Levéltárban hozzáférhető, a titkosítás alól évekkel ezelőtt feloldott külügyminisztériumi dokumentumokat mutat be. Az egyik irat szerint a magyar származású újságíró a bécsi nagykövetségen keresztül jelentett a pártvezetésnek a hazai (például Konrád Györgyöt, Csoóri Sándort) és külföldi értelmiségieket összehozó 1985-as ellenzéki csúcsról. Az újságíró a HV szerint nemcsak rendezvényekről informált: más esetekben beszámolt az osztrák televízióban tervezett műsorának hangvételéről és a diktatúra ízlésének tökéletesen megfelelő adást készített 1956-ról.

A lap írása online változatban "Itt a vége: lebuktatjuk Orbán legnagyobb kritikusát" felcímmel és "Dokumentumok Paul Lendvai kettős életéről" címmel olvasható. A HV több jelentést mutat be, amelyeket az 1985-ben bécsi nagykövetként dolgozó Nagy József jegyez, és Lendvaira hivatkozva számol be bennük ellenzéki eseményekről. Hivatkoznak a bécsi újságíró Bényi József akkori külügyminiszter-helyettessel folytatott beszélgetéseire is, amelyekből ugyancsak készültek jelentések.

Egy olyan újságíró képe rajzolódik ki, aki messze túlmegy az egy-egy nagyobb íráshoz, interjúhoz szükséges kapcsolatfelvételen – írja a Heti Válasz. Lendvait időközben a Klubrádió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió is megszólaltatta. A bécsi újságíró ezekben nem nagyon adott módot arra, hogy a riporterek kérdezzenek tőle, monológjaiban azt állította, ilyen alapon bárkit megvádolhatnak, aki a Kádár-rendszer hivatalos személyiségével szóba állt. A Klubrádióban nevetségesnek nevezte az ügynökvádat, azt mondta, családját negyven éven keresztül figyelte a rendszer, és: "Soha semmilyen információt nem szolgáltattam magyar szerveknek."

Ezzel kapcsolatban a Heti Válasz online azt írja: Lendvai árnyékokkal hadakozik, a lap írásában nem szerepel semmilyen ügynökvád. Ezzel szemben azt bizonyítják, hogy miközben az állambiztonság ügynökei – például zsarolás hatására – jelentettek, fedőnevük volt, hatos kartont állítottak ki róluk, Paul Lendvai esetében semmi ilyesmiről nincs szó.

Az újságíró a HV szerint önszántából találkozott a bécsi magyar diplomatákkal, hogy a hazai ellenzéki rendezvénnyel kapcsolatos információkat osszon meg a kommunista államhatalommal.

Paul Lendvai 1929-ben született Budapesten. A Kossuth Népe, a Szabad Nép és az MTI munkatársaként dolgozott, 1953-ban internálták. 1957-ben Bécsbe távozott, az osztrák rádiónál és televíziónál dolgozott. Munkásságát, 1974-ben Renner-díjjal, 1994-ben Bruno Kreisky-díjjal ismerték el. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemérem középkeresztjét kapta meg, 2001-ben a Corvinus-díjat, 2003-ban a Magyar Köztársaságért Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést vehette át.