8,3 milliárd elég lesz a földek vörösiszap-mentesítésére

2010.11.26. 15:07

A külterületek mentesítésének várható maximális költsége 8,3 milliárd  forint lesz, a vörösiszappal elöntött ezer hektáros területről elkészített ütemterv havi bontásban tartalmazza a konkrét feladatokat, mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja.

Szabó Csaba elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium által a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött összesen 29,2 milliárd forintos tender olyan feladatokat is tartalmazott, amelyeket nem kell elvégezni. Hangsúlyozta: mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a közbeszerzés nem állja meg a helyét és "feltételezés volt" - fogalmazott Szabó Csaba. Kifizetés csak az elvégzett feladatokat követően történik majd.

Pénteken elkezdték a külterületek mentesítését is, a néhány centiméteres vörösiszap-réteget tartalmazó mintegy háromszáz hektáros szántón a semlegesítő hatású dudarit egyszerű betárcsázásával tisztítják meg a területet - mondta a miniszteri megbízott. A mélyebb iszapréteggel borított hatszáz hektárról 400 ezer köbméter szennyező anyagot kell visszaszállítani a tározókba, ezeket a területeket ezt követően lehet rekultiválni.

A miniszteri megbízott elmondta, hogy összesen 317 levelet küldtek ki a gazdálkodóknak, amelyben a tárca által felajánlott lehetőségekről tájékoztatják őket. Korábbi bejelentése szerint a gazdálkodók földjei megvásárlás után állami tulajdonba kerülnének vagy csereföldet biztosítanak részükre a Nemzeti Földalap kezelésében lévő állami területekből.

A helyi termelőkre vonatkozó rendelet-módosítási javaslat szerint kompenzálásra és jövedelempótló támogatásra jogosultak azok a termelők, akiknek a földjét elöntötte a vörösiszap.

Szabó Csaba elmondta, hogy december 1. és 8. között egyszerűsített eljárásban pályázhatnak a gazdák a támogatásokra és azok kifizetésére még az ünnepek előtt sor kerülhet. A mezőgazdasági termelők részére tizenötezer eurós, az élelmiszertermelőkre ötezer eurós keret áll rendelkezésre - tette hozzá.

Szabó Csabát november 5-én a vidékfejlesztési miniszter nevezte ki miniszteri megbízottnak a vörösiszappal elöntött térségben zajló mentesítési munkálatokkal, földcserével kapcsolatos koordináló-egyeztető feladatok ellátására.