Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Bírósághoz fordul a debreceni önkormányzat a villamostender miatt

2010.11.30. 17:26 Módosítva: 2010.11.30. 19:13
Felülvizsgálati kérelemmel fordult a Fővárosi Bírósághoz a debreceni önkormányzat, mert súlyosan jogsértőnek tartják a Közbeszerzési Döntőbizottság döntését a villamostender ügyében.

Súlyosan jogsértőnek tartja a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) által hozott, a debreceni 2-es villamos járműbeszerzési tenderével kapcsolatos elutasító döntést a város önkormányzata, ezért felülvizsgálati kérelemmel fordul a Fővárosi Bírósághoz, jelentette be Pajna Zoltán (Fidesz) alpolgármester.

A KDB még  hétfő este közzétett döntése szerint "a kiírás műszaki tartalma nem volt egyértelmű". A már ötödszörre kiírt, 18 alacsonypadlós villamoskocsi gyártására és leszállítására vonatkozó tendert az olasz AnsaldoBreda cég nyerte meg, a döntés ellen fellebbezett a vesztes spanyol CAF, és így született a döntőbizottság elutasító határozata.

A debreceni önkormányzat a jogi procedúra mellett újabb járműbeszerzési tendert ír ki, de módosítani kell az európai uniós támogatási szerződést is, mondta Pajna Zoltán.

Pajna Zoltán szerint az önkormányzat nem tudja elfogadni a KDB-nek a műszaki tartalmat kifogásoló megállapítását, már csak azért sem, mert a kiírást minden illetékes közreműködő szervezet és hatóság - így a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. és az Európai uniós Közbeszerzési Koordinációs és Szabályozási Egység (EKKE) - szabályosnak talált.

A debreceni 2-es villamos-projekt járműbeszerzésére a közbeszerzési eljárást először 2008 őszén írták ki, amit azóta négy sikertelen pályázat követett, és már eddig is kétéves késlekedést okozott. Pajna Zoltán szerint most újabb, legalább fél éves csúszás várható a beruházásban, vagyis 2012 őszén már biztosan nem kezdődhet meg a próbaüzem az új vonalon, és várhatóan módosítani kell az uniós támogatási szerződést is.

Az összesen csaknem 18 milliárdos beruházás keretében 7,2 kilométer hosszúságú új villamospálya épül - ennek kivitelezőjével már szerződést kötött a város -, és 18 új csuklós villamost helyeznének üzembe.