Mikola István OECD-nagykövet lesz Párizsban

2010.11.30. 22:28 Módosítva: 2010.11.30. 22:29
Információink szerint január 1-től Mikola István lehet hazánk OECD-nagykövete Párizsban. A Fidesz egészségpolitikusa Gottfried Pétert váltaná a poszton, aki a nyár elején Orbán Viktor főtanácsadója lett.
mikola

Január 1-től Mikola Istvánt neveznék ki Magyarország OECD-nagykövetének, értesült az Index. A Fidesz egészségpolitikusa, korábbi egészségügyi miniszter hazánk állandó OECD-delegációját vezetné.

A legfejlettebb ipari országok gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységének összehangolására létrejött Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet központja Párizsban van, s itt működik Magyarország OECD-nagykövetsége is. Az OECD Tanácsában a tagországokat a nagykövetek által vezetett delegációk képviselik.

Információink szerint Mikola kinevezése a legutóbbbi kormányülésen került szóba. Az ügyben telefonon, e-mailen, és sms-ben is próbáltuk elérni Mikola Istvánt, de kérdéseinkre nem válaszolt. Feltettük erre vonatkozó kérdéseinket a kormányszóvivőnek is, de választ onnan sem kaptunk.

Mikola István Gottfried Péter helyére kerülne. Gottfried Péter 2006-ig a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Európai Ügyek Hivatalát vezette, amikor - vélhetően fideszes kapcsolatai miatt - OECD-nagykövetnek "száműzték". Gottfried idén nyáron Orbán Viktor külgazdasági főtanácsadója lett.