Orbán: 2011 az EU legnehezebb éve lehet a kommunizmus óta

2010.12.02. 16:23
Az Európai Parlament elnökével és frakcióvezetőivel egyeztetett a magyar EU-elnökségről Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön. Orbán szerint a januárban kezdődő magyar elnökség feladatait az élet szabta meg, Magyarország pedig felkészült.

A kommunizmus bukása óta a legnehezebb éve lehet 2011 az Európai Uniónak, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, mikor elkezdődött a tanácskozás Budapesten a magyar kormány és az Európai Parlament elnöke, valamint frakcióvezetői között. A magyar EU-elnökségről szóló egyeztetés elején a miniszterelnök azt mondta: Magyarországon olyan politikai erőviszonyok uralkodnak jelenleg, amelyek nem fenyegetik az EU-elnökség stabil levezetését.

Orbán arról is beszélt, hogy szerinte a Balkán sokkal kevésbé nyugodt térsége Európának, mint az messziről látszik. A Balkán törékeny, és ha a horvát csatlakozási tárgyalást nem tudják lezárni, és így nem adják meg a többi balkáni népnek az európai perspektíva realitásának érzését, "akkor mi magunk okozunk bajt abban a térségben" - mondta. Orbán szerint ezért a horvát csatlakozás felgyorsítása, a tárgyalások lezárása szerepel a magyar elnökség célkitűzései között.

A miniszterelnök az egyeztetés után közös sajtónyilatkozatot tett Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament Elnökével. "Nem mi választottuk ezeket az ügyeket, az élet hozta, de nekünk kell velük megbirkózni" – mondta Orbán, mikor felsorolta az ügyeket: szerződésmódosítás, pénzügyi válság, gazdasági kormányzás és gazdaságpolitikák koordinációja, romaügyek, elmaradt, lelassult bővítési kérdések.

Orbán az egyeztetés után is megismételte, hogy szerinte az Európai Unió az elmúlt húsz év legnehezebb évére készülhet, a magyar elnökségeknek pedig az a dolga, hogy ezeket a nehézségeket segítse kezelni.

A miniszterelnök szerint az EP súlya jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, ezért a sikeres elnökséghez jó együttműködésre van szükség a parlamenttel. Orbán azt mondta, hogy miután a frakciók mindegyikével tárgyalt már a csütörtöki találkozó előtt is, ezért szerinte a magyar EU-elnökség "parlamenti dimenziója" is előkészítettnek mondható. A magyar prioritásokról jószerivel semmilyen vita nem alakult ki, azokat ugyanis az élet szabta meg, jegyezte meg.

Orbán kitért szerdai varsói látogatására is, azt mondta, megállapodtak a lengyel miniszterelnökkel, hogy biztosítják a magyar és a lengyel elnökség közötti folyamatosságot, és egy sajátos, lengyel-magyar duót hoztak létre. "Saját magunk mellett lengyel barátainkra is számíthatunk a következő fél évben, ahogy ők is számíthatnak majd ránk" - fogalmazott.

Jerzy Buzek a magyar és a lengyel kormány számára óriási lehetőségnek nevezte, hogy 2011-ben egymás után tölthetik be az EU soros elnöki posztját, ilyen legközelebb 12-13 év múlva fordulhat elő. Buzek szerint is felkészült Magyarország a januárban kezdődő elnökségére. A magyar elnökségi program célkitűzéseit az egyeztetésen az EP minden frakciója támogatta, mondta.

Buzek szerint az együttműködés a soros elnökséget betöltő tagállammal fontosabb számukra, mint valaha. Az EP természetesen Magyarországgal is szoros együttműködésre készül, jegyezte meg.