Kövér szerint a kéthetes ülésezés az ideális

2010.12.05. 11:26

Ritkítaná a parlamenti üléseket Kövér László, még akkor is, ha ezzel, mint mondta, ellentétben áll az ellenzék érdeke, vagyis, hogy ne szűkítsék a megszólalási lehetőségeiket az üléstermen belül.

A házelnök az Infó rádióban elmondta: a mai médiaszerkezet mellett nem szükséges parlamenti felszólalás ahhoz, hogy egy ellenzéki politikus fölhívhassa a közvélemény figyelmét a saját álláspontjára.

Kövér László olyan kompromisszumra lát lehetőséget, amely tehermentesíti a parlamenti képviselőket, hiszen nemcsak az Országgyűlésben, vagy a bizottságokban kell helyt állniuk, hanem a választókerületükben és a közélet más területein is. Ehhez adódik még felkészülés a törvényjavaslatok vitáira, és a családot, a magánéletet még nem is említettük, mondta.

Szerinte az lehetne a megoldás, hogy nem csökkentve az ellenzék napirend előtti felszólalási, kérdésfeltevési lehetőségeit, a határozathozatalokat ritkábban illesztenék a Ház munkájába. Mindezt szerinte kéthetes ülésezéssel lehetne megoldani.

Kövér a megválasztása után még arról beszélt, hogy a háromhetes ülésezés lenne ideális, Lázár János frakcióvezető viszont erre úgy reagált: ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenzéki pártok minden héten gyakorolhassák jogaikat a parlamentben. A KDNP sem volt elkötelezett a háromhetes ciklus mellett.

Orbán Viktor a Fidesz választási győzelme után erről azt mondta: bevált a Fidesz-kormány alatt működött háromhetes parlamenti ülésezési rend, de úgy vette észre, hogy "sok felesleges vitát is gerjesztett". Úgy kell szervezni a parlament munkáját, hogy egyébként mód legyen minden héten arra, hogy a parlamenti képviselők, ha akarják, közvetlenül is gyakorolhassák az ügyek és a kormány felügyeletét.