Elsőfokú a készültség a Bodrogon

2010.12.06. 13:30
Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Bodrogon, a Taktán pedig másodfokú a riasztás - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője hétfőn.

Csont Csaba kifejtette: a szombaton leesett csapadék hatására emelkedett a vízszint a Bodrog külföldi mellékvizein, így a Laborcon és az Ungon. A Bodrog vízállása Felsőbereckinél hétfőn 580 centiméteres volt (az elsőfok 550 centiméter), itt a tetőzést keddre várják 600 centiméter körüli értékkel.

A főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjére előre jelzett hét eleji csapadék újabb vízszintemelkedéseket indíthat el. Az árhullámok egymásra futása miatt a hét végére a jelenleginél magasabb, a másodfokú készültségi szintet meghaladó vízállások kialakulására is számítani lehet.

A Tisza Dombrádnál hétfőre virradóra 541 centiméterrel (az elsőfok 550 centiméter) tetőzött, Tiszabercelnél hétfő délelőtt 614 centiméteres vízállást mértek, ez tetőzés közeli állapot. Tokajnál a vízállás 627 centiméter, további mérsékelt áradásra számítanak.

A Sajó, a Hernád és a Bódva a teljes hosszán apad. Az elkövetkező napokban további apadásra számítanak. A hét közepétől érkező felmelegedés, illetve csapadék együttes hatásaként számottevő vízszintemelkedés várható, a folyók hazai szakaszán a készültségi szinteket meghaladó vízállásokat okozva - mondta Csont Csaba.

A Takta vasárnap 312 centiméterrel tetőzött Taktaföldvárnál (a harmadfok: 300 centiméter). A vízállás hétfő reggel 259 centiméter volt (a másodfok 250 centiméter). A tetőzés óta 53 centiméteres apadás tapasztalható ezen a szakaszon. Az árhullám levonulása zavartalan, másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Tarnán és egyéb hazai kisvízfolyásokon a hét első felében további apadásra számítanak. A hét közepén a felmelegedés, illetve csapadék hatására jelentős vízszintemelkedések is kialakulhatnak - jegyezte meg Csont Csaba.