Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Narancs figyelmeztetést adtak ki a szél miatt

2010.12.08. 15:15 Módosítva: 2010.12.08. 17:14
Viharos, akár kilencven kilométeres sebességnél is erősebb széllel éri el csütörtökön egy hidegfront Magyarországot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökre narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki több régióra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a csütörtökön reggel érkező hidegfrontot várhatóan viharos, 70-90 kilométeres óránkénti sebességű szélrohamok kísérik. A legerősebb széllökések a 90 kilométernél is erősebbek lehetnek. Emiatt narancssárga fokozatú figyelmeztetést adott ki a dunántúli régiókra, a közép-magyarországi és a dél-alföldi régió nyugati részére.

Szerdán délután Európa északi és déli felét egy frontzóna választja el. Ettől északra az időjárást sarkvidéki eredetű-, tőle délre, Közép- és Dél-Európában az évszakhoz képest jóval melegebb légtömeg alakítja. A most még veszteglő front a következőkben gyorsan halad délkelet felé, így a Kárpát-medencén keresztül péntek reggelre már a Fekete-tenger térsége fölé ér.

A Magyarországon néhány óra alatt átvonuló front a csütörtök reggeli órákban érkezik északnyugat felől. Az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és az ország középső részében várhatóan több helyen viharos széllökések is kísérhetik.

A front egyben határozott lehűlést is hoz, a hőmérséklet az ország döntő részén a reggeli 5, 10 fokról délutánra 0, +5 fokra esik vissza.

Több helyen várható néhány milliméter csapadék, eleinte eső, zápor, majd hózápor. A hó azonban hamar elolvad. A front mentén zivatarok is kialakulhatnak. Estétől a széllökések erőssége a legtöbb helyen már a viharos fokozat alá mérséklődik.