Többet kell fizetni a kórházakban

2010.12.08. 17:38
Emelkednek jövőre a betegellátás térítési díjai. Az előterjesztés megtalálható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján is.

Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a díjtétel-növekedés nem haladja meg a tervezett éves 3,5 százalékos inflációt, vagyis tételenként pár száz forintos emelésre lehet számítani.

Az ápolási napidíj is emelkedni fog két lépcsőben; január elsejétől négyszáz forint helyett hatszáz forintra, majd júliustól nyolcszáz forint lesz.

A tervezetben szerepel az is, hogy bevezetik a részleges térítési díjat a tartósan krónikus osztályon fekvők esetében a hetedik naptól. Ennek összege megegyezik az ápolási napidíjjal.

A fizetős szolgáltatások köre nem fog bővülni, továbbra is tizenöt féle orvosi vizsgálatért kell majd fizetni. A látlelet ára száz forinttal emelkedik (ez jelenleg 3200 forint), a lőfegyvertartáshoz szükséges pszichológiai vizsgálatért most 6550 forintot kell fizetni, ez a díj jövőre 6800 forintra emelkedne. A nem kötelező és a nem életkorhoz kötött tüdőszűrés térítési díja 838 forint lesz.

Szócska Miklós az ápolási díjtételek emelkedésével kapcsolatban elmondta: azok tizenkét éve nem változtak, ezért van szükség a díjak emelésére. Az előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül.