A politikát tartjuk a legkorruptabbnak

2010.12.09. 09:16
Közép-Kelet Európában a románok után a magyarok gondolják legnagyobb arányban úgy, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció mértéke. A legtöbben az egészségügyben fizetnek kenőpénzt, a legkorruptabbnak a politikai pártokat, a parlamentet és az üzleti szektort tartják, derül ki a Transparency International friss nemzetközi felméréséből.

A Transparency International megbízásából idén hetedszer készült el a Globális korrupciós barométer, amely a lakosság korrupcióérzékelését vizsgálja. A felmérésben arra kíváncsiak, hogy a megkérdezettek mely területeket látják a legkorruptabbnak, hova és miért fizetnek kenőpénzt.

A mostani közvélemény-kutatás 86 ország több mint 91 ezer állampolgárának véleményét tükrözi. Magyarországon idén júniusban 1000 fős reprezentatív mintán végezték a felmérést. Hazánk először tavaly vett részt a vizsgálatban.

A megkérdezettek 75 százaléka szerint Magyarországon nőtt a korrupció mértéke az elmúlt három évben. Ennél rosszabban vélemény a közép-kelet-európai régióban csak Romániában van.  A korrupció nagyobb mértékű csökkenését Bulgáriában, Lengyelországban és Macedóniában érzékeltek a felmérésben részt vevők.

 

Már a 2009-es vizsgálat is azt mutatta, hogy Magyarországon a lakosság az egészségügyben fizeti a legtöbb kenőpénzt. Ennek aránya az idei vizsgálat szerint még nőtt is: míg 2009-ben a válaszadók 18 százaléka fizetett a kórházakban, idén már 26 százalék nyilatkozott így.

Ebben a tekintetben Magyarország valóban egyedülálló nemzetközi összehasonlításban: a világban az összes megkérdezettnek csak 8 százaléka, az Európai Unióban mindössze 2 százaléka mondta azt, hogy valamilyen kenőpénzt fizet az egészségügyben.

 

Hogy valamiben jók is legyünk: míg a Globális korrupciós barométer szerint a világban az összes megkérdezett 31 százaléka mondta azt, hogy a rendőrségnek fizet zsebbe, nálunk ez az arány kifejezetten alacsony, mindössze 2 százalék. Ez persze érdekes, az Indexhez érkezett levelek jelentős része azt bizonyítja: az átlagember a korrupció jelenségével leggyakrabban akkor találkozik, ha  a sorsa rendőrrel hozza össze.

Abban nincs jelentős eltérés a többi országtól, hogy nálunk is a politikai pártokat tartják a legkorruptabbnak. Ezt Magyarországon a válaszadók 38 százaléka gondolja így. A sorban ezután az üzleti szféra, majd a parlament következik. Érdekes, hogy hazánk az európai átlagnál jóval korruptabbnak látja az üzleti világot.

 

 Magyarországon a megkérdezettek 90 százaléka válaszolt úgy, hogy jelentené, ha korrupciós esettel találkozna (a kördiagramm külső köre). Ezzel szemben a tavalyi felmérésből az derült ki, hogy a korrupcióval szembesülő emberek 63 százaléka nem jelentette az esetet, mindössze 3 százalék fordult a hatóságokhoz. (a kördiagramm belső köre).