A Jobbik frakciója kizárta az esküszegőnek nevezett Pőszét

2010.12.13. 11:18 Módosítva: 2010.12.13. 14:02
Kizárták Pősze Lajost a Jobbik országgyűlési frakciójából, miután Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint Pősze végleg eltávolodott a párt irányvonalától. Pősze és a párt viszonya még nyáron romlott meg, amikor a politikus egy Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: nem szerencsés, hogy a párt nevével összefüggésben a legtöbben a Magyar Gárdára vagy Budaházy Györgyre asszociálnak. Pősze kérdésünkre "primitívnek" és "bolseviknek" nevezte a pártvezetést, "rasszistának" a pártot, és nem zárta ki egy új jobboldali párt megalapítását.

A Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja kizárta tagjai sorából Pősze Lajost, akit a frakción keresztül betöltött minden tisztségéből visszahívtak, írta közleményében Vona Gábor pártelnök.

"Nem tudták tolerálni, hogy valaki nem tűri azt a primitívséget és bolsevik szélsőségességet, amit a vezetés képviselt" - válaszolta a kizárás okát firtató kérdésünkre Pősze a Parlamentben.

A radikalizmus nem extrémizmus

A Jobbik közleményében azt írják, hogy Pősze Lajos az elmúlt időszakban eltávolodott a párt irányvonalától, munkája során nem törekedett az együttműködésre, amely mostanra lehetetlenné tette a további közös tevékenységet.

Jó, ha egy képviselőcsoporton belül a politikusok különböző árnyalatokat képviselnek, de Pősze Lajos esetében ez már "a frakciót belülről mérgező politikai hovatartozás volt", indokolta a Jobbik elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatóján a képviselő kizárását.

Vona azt mondta, nem egy konkrét esemény miatt döntöttek a kizárásról. Mint mondta, több négyszemközti beszélgetést is folytatott a képviselővel és mindketten úgy látták, hogy nem tudnak már "úgy együtt dolgozni, abban a bizalmi és a munka szempontjából harmonikus légkörben", amely korábban jellemezte munkakapcsolatukat.

Függetlenként folytatja

"Valójában nincsenek indokaik" - kommentált Pősze. A rendszerváltás veterán politikusa szerint a párt értékrendjében "szélsőségessé, rasszistává és kaotikussá vált".

Pősze Lajos a parlamentben (Fotó: Beliczay László)
Pősze Lajos a parlamentben (Fotó: Beliczay László)

A Jobbik országos elnöksége múlt csütörtöki, december 9-i ülésén egyhangúlag Pősze Lajos országgyűlési képviselői tisztségéből való visszahívásáról döntött. Mivel Pősze Lajos a mandátumát nem volt hajlandó visszaadni, ezért lépett hétfőn a frakció, derül ki a közleményből.

Pősze nekünk is megerősítette, hogy nem mond le, így független képviselőként folytatja.

Rákérdeztünk, hogy tervezi-e új párt alapítását. "Van az országban főleg vidéken egy nemzeti radikális tábor, amit a pártvezetés elnyomott, vannak megyék ahol meg is szünt a Jobbik szervezete. Ezek az emberek demokratikus képviseletre vágynak" - fogalmazott kissé homályosan Pősze.  Mindenképpen segíteni kell azoknak, akiket elnyomtak, és bármilyen új szervezet alakításakor a tagságnál kizáró ok "a szélsőségesség, az anarchizmus és a rasszizmus" - folytatta.

Egy hirtelen összehívott parlamenti sajtótájékoztatón Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt állította, a párt elnöksége egyhangúan döntött Pősze kizárásáról, és a francióban sem volt vita erről, mivel a politikus nem adta vissza a mandátumát. Frakcióközeli forrásunk viszont azt állított, bár a képviselőcsoport túlnyomó többsége tényleg a kizárás mellett volt, akadt ellenszavazat is azért. A tájékoztatón Vona kiállt a pártot a váalsztásokon  is segítő Gárda mellett. A pártelnök nem vár további kilépéseket.

Júliusban már összetűzott a Gárdával

A konfliktus nyáron kezdődött Pősze és a Jobbik között. Pősze azt mondta júliusban a Magyar Nemzetben megjelent interjúban, nem szerencsés, hogy a párt nevével összefüggésben a legtöbben a Gárdára vagy Budaházy Györgyre asszociálnak, és elmondása szerint ezt az álláspontot rajta kívül több frakciótag is támogatja.

Vona Gábor akkor azt mondta, hogy elfogadhatatlan az ilyen nyilatkozat. Vona hozzátette, a jövőbeni hasonló reakciókat még keményebben szankcionálja a Jobbik. Pőszét az eset után váltották le frakció-helyettesi posztjáról.

Toroczkai pénteken írt a feljelentésről

A Szent Korona Rádió pénteki bejegyzése szerint Toroczkai László,  a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke azt írta, hogy Pősze nemrég arra kérte a Budapesti Nyomozó Ügyészséget, hogy nyomozzon ellene és büntesse meg.

Toroczkai azt írta, hogy egy levélből értesült róla, hogy Pősze Lajos még augusztusban feljelentette rágalmazás és becsületsértés miatt. Toroczkai szerint Pősze nem akarta vele szemtől szemben tisztázni az ügyet, hanem még a Jobbik-frakció előtt is eltitkolva fordult az ügyészséghez.

Toroczkai pénteki nyilatkozatára utalt az Új Magyar Gárda is, amely a Jobbik bejelentése előtt adott ki hétfőn közleményt. Mint írják, már maga a támadás ténye is megbotránkoztató, mert, ahogy Toroczkai mondta: „A mi köreinkben ugyanis az esetleges nézetkülönbségeket egymás között illik rendezni” Szerintük Pősze Lajos ismételten a Nemzeti Oldal egy emblematikus szereplőjére támadt, ezért azt követelték, hogy Pősze adja vissza a mandátumát.