16 ezer pedagógus vár a fizetésére az állami normatíva késése miatt

2010.12.15. 08:34

Nem utalta el a nemzetierőforrás-minisztérium az állami normatív támogatást ezer, alapítványi fenntartású iskolának és óvodának decemberben, írja a Népszabadság. A támogatást december 10-ig kellett volna elutalni a nem állami vagy önkormányzati fenntartású, jellemzően speciális nevelési igényű gyerekek nevelésével foglalkozó iskoláknak és óvodáknak a támogatást.

A normatíva késése miatt az intézmények nem tudnak fizetni pedagógusaiknak, a Népszabadság értesülései szerint 16 ezren várnak ezért decemberi fizetésükre.

További nehézséget okoz, hogy az iskoláknak a ki nem fizetett normatíva után is be kell fizetniük a járulékokat. "Az államkincstár 10-ig sutalja a havi normatívát az iskolafenntartóknak, az intézményeknek pedig 12-ig be kell fizetniük a járulékokat, különben büntetést kell fizetniük" - nyilatkozta a Népszabadságnak Bak Zsófia, az Alapitványi és Magániskolák Egyesületének ügyvezető elnökhelyettese.

A pénz viszont december 14-én sem érkezett meg, a minisztériumban pedig azt ígérték, hogy december 16-án vagy 17-én érkezhet meg a pénz. Az Egyesület levélben fordult az APEH-hez, hogy ne büntessék a befizetéssel késlekedő iskolákat.

Az állami és önkormányzati fenntartású iskolákból nem érkezett bejelentés a normatív támogatás késéséről.