Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Ingyen buszozhatnak a miskolci autósok a szmog miatt

2010.12.16. 18:52
Péntektől ingyen utazhatnak a miskolciak és családtagjaik érvényes forgalmi engedéllyel a buszokon és villamosokon, amíg tart a szmogriadó. A városban csütörtökön reggel rendelték el a szmogriadót, mert két mérőállomáson két napon át meghaladta a riasztási küszöbértéket a szálló por koncentrációja.

Kriza Ákos miskolci polgármester megállapodott a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. vezetőjével arról, hogy péntektől a szmogriadó végéig ingyen utazhatnak a buszokon és villamosokon azok, akik egyébként autóba ülnének. Forgalmi engedélyt kell ehhez bemutatni, egy felnőttre és a családhoz tartozó gyerekekre vonatkozik az ingyenesség, mondta Orosz Gábor, a miskolci önkormányzat szóvivője csütörtökön. Az önkormányzatnál abban bíznak, így sikerül visszaszorítani a porszennyezést.

A város két pontján elhelyezett automata mérőállomásokon két napja határérték feletti szálló port mér, ezért kellett elrendelni a szmogriadót Miskolcon. Mivel jelenleg egyetlen ipari üzem sem üzemel, ezért feltehetően a lakossági fűtés-kibocsátás és a közlekedés okozza a szmogot, illetve a szélcsendes és ködös időjárás, mondta Uramné Lantai Katalin a Környezetvédelmi Felügyelőség osztályvezetője, aki hozzátette, a csúcsértéket a délutántól este 9-ig terjedő időszakban mérték minden nap.

A önkormányzat az autók otthon hagyása mellett arra is kérte a lakosokat, hogy fával és olajjal kevesebbet fűtsenek. A kórház tüdőosztályán egy nap alatt megkétszereződött az ambulancián jelentkező betegek száma, közölte Csánky Eszter, a Miskolci Semmelweis Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa. Azt tanácsolta, aki teheti, maradjon otthon, vagy viseljen szájmaszkot, ha utcára megy.

Miskolcon kívül a Sajó völgye több településén hasonlóan rossz a levegő. Javulás leghamarabb szombaton várható.