Óvatosabbak a kereskedők az ünnepek előtt

2010.12.16. 15:53
A kereskedők az ünnepek közeledtével jobban odafigyelnek az előírásokra, többen adnak számlát és nyugtát a vásárlóknak. A a piacokat és a vásárokat kiemelten ellenőrzik.

Boxert, petárdát, sokkolót, viperát, dobócsillagot, hamis DVD-t, parfümöket és tűzijátékot is bemutattak az APEH és a VPOP szabadtéri tájékoztatóján, a józsefvárosi piac szomszédságában.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Sipos Jenő, a VPOP és Burillák Attila, az APEH szóvivője elmondták, szokásosan több ellenőrzést végeznek karácsony előtt, de az akciókat a két ünnep között, az év végéig folytatják.

Véleményük szerint a korábbi évekhez képest a piac tisztulni látszik, sokkal kevesebb a visszaélés, ami a fokozott ellenőrzéseknek köszönhető.

A számla- és nyugtaadási fegyelem erősödik, vannak azért kihágások, de egyre kisebb arányban, mondta Sipos Jenő.

Az elmúlt néhány hét során hatvan revizor közel ezer ellenőrzést végzett a fővárosban és Pest megyében, és az APEH több száz millió forintnyi szállítmányt foglalt le.

01

Sipos Jenő hozzátette, a bevásárlóközpontokban az év többi időszakához képest sokkal jobb a helyzet, és általánosságban a fenyőárusokkal is pozitívak a tapasztalataik.

Az APEH ellenőrzéseinél a váratlanságé a legnagyobb szerep, igaz a kereskedők között még mindig jól működik a "hírlánc", de a szóvivő figyelmeztetett: a "revizoroknak hosszú az emlékezetük", így a kereskedők további ellenőrzésekre számíthatnak.

Az előző évek tapasztalatai alapján a kiemelt figyelem a piacokra, határátkelőkre, és a piacok közelében található raktárokra irányul.

03

Legtöbbször ruhákat, cipőket, kozmetikumokat, műszaki cikkeket foglalnak le, de amint a sajtótájéoztató helyszínén is láthattuk, a piacokon esetenként közbiztonságra különösen veszélyes eszközökkel is találkoznak. Akadt rá példa, hogy kézifegyvert találtak egy kereskedőnél. Megindult a petárdacsempészet is, több pirotechnikai eszközt foglaltak már le, és előfordult, hogy hamis gyógyszerekre bukkantak, amelyeknek árusítása különösen nagy veszélyekkel járhat.

A lefoglalt árut a jogerős döntést követően megsemmisítik, vagy karitatív célokra fordítják.