Hajnal a parlamentben: Menjetek a picsába!

2010.12.21. 10:01
Az egyik szocialista képviselő nem vette jó néven, hogy a Fidesz kedden hajnali fél háromkor állt neki, hogy gyorsan lezavarja a sztrájktörvény módosításának általános vitáját. Varga László kifakadt, de végül elnézést kellett kérnie, amiért durva hangnem küldte el a kormánypártiakat.

A demokrácia 3.0 mikroblog szerint Varga László MSZP-s képviselő „menjetek a picsába” felkiáltással vette tudomásul, hogy a parlamenti alelnöke rövid tárgyalás után hajnalban berekesztette a sztrájktörvény általános vitáját, holott még többen jelezték, hogy szeretnének hozzászólni.

Az MTI megfogalmazása szerint a szóváltás akkor alakult ki a plenáris ülésen, amikor Jakab István ülésvezető elnök kevesebb mint egy órás tárgyalási idő után bejelentette, hogy az előterjesztő kérésére az általános vitát lezárja. Ezt a kormánypártok szavazatával el is fogadta a Ház. Ezt követően Tóbiás József szocialista országgyűlési képviselő azt javasolta, hogy azok még mondhassák el felszólalásukat, akik a vita lezárása előtt gombnyomással jelezték erre vonatkozó szándékukat. Jakab István elutasította a kezdeményezést.

A blog szerint a Fidesz soraiból ekkor kezdtek „ujjal mutogatni” Varga felé. A szocialista képviselőt Kontur Pál arra szólította fel, hogy a Ház méltóságát sértő bekiabálása miatt kérjen bocsánatot. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője is ezt követelte, és kérte, ismételje el szavait a plénum előtt.

Varga László végül elnézést kért, de jelezte, hogy a közbeszólása tartalmát továbbra is fenntartja, mert a sztrájktörvény módosításának tárgyalásának megfelelően alakult a vérmérséklete. Varga szerint akkor lenne kiküszöbölhető az éjszakai törvénygyártás miatti méltatlanság, ha nem ezen a héten szavaznának a törvényjavaslatról, hanem előbb megvitatnák azt az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal. "Elég szemétség volt erre az évre", ne kövessék el ezt is - mondta a kormánypárti képviselőknek.

A szocialista politikus az MTI-nek elismerte, bekiabálásában "erősebb megfogalmazással" melegebb éghajlatra küldte el a kormánypárti képviselőket. Varga elmondta, attól lett ideges, hogy hiába jelentkezett szinte az elsők között felszólalásra, anélkül zárták le a vitát, hogy elmondhatta volna álláspontját.

A szocialista politikus végül el tudta mondani véleményét, mivel a szabályok szerint az előterjesztő kérésére lezárt vitáról szóló döntés után még van egy utolsó körös felszólalási lehetőség a frakciók számára. A részletes vitára várhatóan kedden kerül sor.

Kara Ákos és Kontur Pál fideszes képviselők pénteken délután terjesztették be módosító javaslatukat, amely szerint csak az elégséges szolgáltatás mértékéről kötött megállapodás, vagy pedig egy erről szóló munkaügyi bírósági határozat megszületése után lehetne jogszerű sztrájkolni.  • Tippek
  • Biztosítás