Kenediék Orbántól kérik az ügynökakták védelmét

2010.12.22. 18:15
Levélben fordult szerdán a miniszterelnökhöz az a három történész, akik eddig a rendszerváltás előtti ügynökök adatait tartalmazó mágnesszalagokat elemezték. A bizottságot a múlt héten megszüntették, és a kormány az érintetteknek kiosztaná az iratokat. A történészek szerint ez azoknak kedvez, akik manipulálni akarják a dokumentumokat.

Három történész levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy tiltakozzanak az ügynökakták eredeti példányainak kiosztása ellen. Kenedi János, Palasik Mária és Cseh Gergő Bendegúz szerint a kormány tervezett lépése a manipulátoroknak kedvezne.

Kenediéket még Bajnai Gordon, az előző miniszterelnök kérte fel, hogy felügyeljék a rendszerváltás előtti ügynökhálózat aktáit őrző mágnesszalagok megnyitását. Az eddig több helyen őrzött, és hiányosnak tartott ügynöklistákhoz képest a szalagok állítólag teljesebb dokumentációt őriznek. Elvben minden ügynök rajtuk van, akiket 1944-1990 között beszerveztek a magyar titkosszolgálatok.

A szalagokon talált iratokat kinyomtatták, és az Orbán-kormány által alapított Alkotmányvédelmi Hivatalba szállították. A kormány megszüntette a Kenedi-bizottságot, így most civil kontroll nélkül a hivatal nézi át, hogy az elmúlt rendszerek titkai közül mi maradjon továbbra is titkos. A Kenedi János vezette bizottság tagjai arról számoltak be, hogy eddig sem hagyták őket dolgozni a kormányszervek.

A kormány legutóbbi rendelete szerint ami nem marad titok, az szabadon kutatható lesz, és az egykori megfigyeltek hazavihetik a róluk szóló anyagok eredeti példányait. A történelmi dokumentáció széthordása a bizottság szerint felelőtlenség, mert könnyebb lesz manipulálni az iratokat. A történészek szerint a nemzeti kulturális örökség fontos része veszne el az eredeti példányok szétosztásával.