Mínusz 19,4 fok volt Edelényben

2010.12.29. 08:41 Módosítva: 2010.12.29. 08:42
Az ország több részén is téliesek az útviszonyok, az intenzív havazás és a nagyon alacsony hőmérséklet miatt több fő- és mellékúton jeges, jégbordás vagy havas a burkolat, közölte a Magyar Közút.

A közútkezelő adatai szerint az esti és éjszakai havazás után téliesek az útviszonyok Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Hajdúságban, a Nyírségben, az Alföldön és a Viharsarokban.

A Dunántúlon viszonylag enyhe az idő, ugyanakkor Esztergom környékén, a Bakonyban, Pápa és Csorna térségében, elsősorban a hegyvidéki szakaszok fő- és mellékútjain számítani kell jeges vagy jégbordás szakaszokra.

Havas a burkolat Salgótarján, Gyöngyös, Heves, Tiszafüred és Szikszó körzetében, Balassagyarmat, Eger, Nyékládháza, Edelény és Kecskemét térségében pedig hóbordás szakaszok lehetnek. A főútvonalakon hókásás szakaszok vannak Monor, Cegléd, Szolnok, Kisújszállás, Szentes, Gyomaendrőd, Nyírbátor, Mátészalka, Sátoraljaújhely és Putnok körzetében, a Dél-Alföldön pedig letaposott havas szakaszok lehetnek.

Tél Egerben
Tél Egerben

A Magyar Közút több ezer dolgozója folyamatosan takarítja az utakat, de nehézséget okoz, hogy a síkosság-mentesítő anyag csak később hat. A cég érdesítő anyagokat, homokot, apró kőzúzalékot, salakot, illetve ezek sóval kevert változatát szórja az utakra, de az összefagyott havat egyre nehezebb eltávolítani a burkolatról.

A társaság arra is felhívja a figyelmet, hogy csak megfelelő műszaki lévő, a télies időjárásra felkészített járművel érdemes útnak indulni.

Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa elmondta: Edelényben volt a leghidegebb az éjszaka, ahol mínusz 19,4 fokot mértek. Ez elmarad a napi rekordtól, ami 1996-ban Romhányban volt, akkor mínusz 23 fokot mértek a nógrádi községben.