Olivér
5 °C
8 °C

Befolyásolták a mozgóurnás szavazókat

2010.10.11. 17:54
Letenyén egy szociális otthonban befolyásolták a szavazókat, Arkán több mint duplájára nőtt hirtelen a bejelentett lakosok száma, ezért mindkét településen megismétlik a polgármester-választást.

Megsemmisítette a letenyei polgármester-választás eredményét a Zala Megyei Bíróság, mert a mozgóurnás szavazás során egy szociális intézményben befolyásolták a szavazókat. A végzés szerint a 4-es számú szavazókörben kell csak megismételni a választást, ami azonban a teljes eredményre hat.

A kifogást a bírósághoz a független polgármesterjelöltként induló Kuprivecz József nyújtotta be, aki mindössze két szavazattal maradt alul az október 3-i önkormányzati választáson Halmi Bélával, a Fidesz-KDNP jelöltjével, eddigi polgármesterrel szemben.

A bíróság a választási eljárás iratai, az érintett jelöltek, valamint két tanú vallomása alapján állapította meg, hogy a mozgóurnás szavazás során az intézmény jelen levő munkatársa törvénybe ütköző módon befolyásolta az ápoltakat, amikor a polgármesterre adták le szavazatukat. A két szavazattal lemaradt jelölt kifogásait a helyi választási bizottság, majd a területi választási bizottság is elutasította, ezért fordult bírósághoz.

A bíróság a két tanú vallomása alapján bizonyítottnak találta, hogy a gondozónő "a szavazóknak 2-3 alkalommal kifejezetten megmutatta az ujjával az egyik polgármesterjelölt nevét, illetve számos esetben az őrá való szavazásra buzdította a szavazókat". Ez egyrészt a kampánycsend megsértésének minősül, másrészt sérti a választási eljárás több alapelvét is: a választás tisztaságát, az önkéntes részvételt a szavazásban, a jelöltek közötti esélyegyenlőséget, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást.

A bíróság megítélése szerint a szavazatszámláló bizottságnak a mozgóurnát a helyszínre szállító tagjai erélytelenül jártak el, nem gondoskodtak a befolyásmentes és titkos szavazás feltételeiről a szavazásnál, és nem függesztették fel a szavazást a gondozónő távozásáig.

Arkán is megismétlik a szavazást

Megismétlik az önkormányzati választást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arkán, a megyei bíróság hétfőn helybenhagyta a területi választási bizottság határozatát.

A területi választási bizottság korábban azért semmisítette meg az arkai választás eredményét, mert a településen a voksolás előtt jelentősen, több mint a duplájára nőtt a bejelentkezett lakosok száma, ez pedig befolyásolta a választás kimenetelét. Október 3-án Varanai László független polgármesterjelölt 109 voksot kapott Arkán, míg a szintén függetlenként induló Varkoly Ferencre 39-en szavaztak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?