Csongrád megyében ünnepelhet az MSZP

2010.10.03. 21:24
A húszfős megyei közgyűlésbe tizenkét képviselőt delegálhat a Fidesz, hatot az MSZP és kettőt a Jobbik. A szocialista Botka László viszont magabiztosan megtartotta polgármesterségét Szegeden.

Csongrádban nem lesz fordulat, de csak azért nem, mert már négy éve meghozta a fordulatot az őszödi beszéd. A 2006 őszi önkormányzati választások után a Fidesz 20, az MSZP-SZDSZ 16 képviselőt delegálhatott a megyei közgyűlésbe - mely idén a törvényi változások miatt csak 20 fős lesz, ebből tizenkettőt visz a Fidesz, hatot az MSZP és kettőt a Jobbik. Botka László idén is meg tudta őrizni mandátumát, ezt javarészt az évtizedes álom, az M5-ös autópálya meghosszabbításának köszönhette. Az M5-ös akkora álom volt, hogy Botka még 2010-ben is ezzel kampányolt. Most a szavazatok 52,72 százalékát kapta, míg a fideszes B. Nagy László csak 45,62 százalékot szerzett.

Hódmezővásárhely viszont mindig is jobboldali bástya volt, a mostani választás egyetlen kérdése az volt, hogy teljesül-e az azóta parlamenti frakcióvezetőségig emelkedő Lázár János álma, szerez-e húszezer szavazatot. A jelölt végül ennek csak a felét tudta összegyűjteni, de a szavazatok 66,68 százalékát kapta.

2006-ban Szeged mellett Makón, Csongrádon és Szentesen is az MSZP nyert - de akkor még a parlamenti választáson is három egyéni mandátumot szereztek az MSZP-SZDSZ jelöltjei. Ezek közül most csak Csongrád hullott el, 62,18 százalékkal Dr. Kőrösi Tibor, a Fidesz jelöltje nyert.

Az LMP csongrádban leszerepelt a jelöltállítási időszakban, csak Szegeden sikerült kompenzációs listát állítaniuk, így nem is kerülhetnek be a megyei közgyűlésbe.