Élethalálharc Meggyes polgármester ellen

2010.10.03. 18:50
Esztergom fideszes polgármesterének kihívója mögé felsorakozott az MSZP, a Jobbik és az LMP. Tétényi Éva szerint a városban mindenki érezte, élethalálharc van, ha valamikor, ma sikerülhet leváltani Meggyes Tamást. Utóbbi viszont úgy vélte, az országban példátlan szövetséget az az üzleti kör hozta össze, amelyik tíz-, sőt százmilliókat költött a lejáratására.

Utoljára augusztusban mérték Meggyes Tamás és kihívója, Tétényi Éva népszerűségét az esztergomi választók körében. A 2000 óta regnáló polgármester szerint akkor még komoly előnye volt, a kampány azonban változtathatott az eredeti esélyeken. Esztergomban szokatlan felállásban küzdött a két jelölt a városvezetői posztért: Meggyes a Fidesz színeiben indult, Tétényi függetlenként, de az összes parlamenti ellenzéki párt, az MSZP, a Jobbik és az LMP, továbbá az MDF és egy helyi civil szervezet támogatásával.

„Ez ugyanaz a folyamat, ami már több mint három éve tart: egy bizonyos üzleti kör összefogott, és pénzt nem kímélve, tíz-, sőt százmilliókért próbálnak lejáratni” – mondta Meggyes Tamás a vasárnapi választás alatt. A polgármester szerint nem véletlen, hogy létrejött ez szokatlan, furcsa összefogás, amelynek gyökerei nem a pártpolitikában keresendők.

A polgármester leszögezte, ő és csapata nem hozott fel igaztalan vádakat a kampányban, ellene viszont ismét előjöttek azok a valótlan állítások, amelyeket már „évek óta mantráznak”. Meggyes bizonyítani nem tudja, de a „kinek az érdeke” elv alapján biztosra veszi, hogy a támadások mögött választási ellenfele állt. „Abban találtak összefogást, hogy pusztítsanak” – mondta Meggyes. Állítását azzal indokolta, hogy a jobbikos elnök leányfalusi, „ezért annyi tájékozottsága sincs a város ügyeiről, mint egy átlagesztergominak”. Az MSZP-s vezető pedig mindig a kormányzatot hívta segítségül, hogy lenyomja Esztergom fideszes vezetését.

Tétényi Éva szerint a városban megérezték, hogy hosszú idő óta most van először veszélyes ellenfele Meggyesnek, ezért mindenki úgy érzi, most vagy soha, élethalálharc zajlott, hogy tényleg összejöjjön a váltás.

Az építész-, városépítő- és műemlékvédelmi szakmérnöki diplomával rendelkező polgármesterjelölt kijelentette, hogy pozitív kampányra tett fogadalmat, és meg is tartotta ígéretét. Az egész kampányt egymaga vezényelte le, kampányfőnöke sem volt, a finanszírozást pénzadományokból és természetbeni felajánlásokból oldotta meg. „Mivel az óriásplakáthelyekre nem engedtek be, volt, aki egy repülővel segített, így az egyik szombat délelőtt, piacos időben az égből kérhettem az esztergomiak támogatását”" – mondta a jelölt.

Tétényi, ahogy Meggyes is, természetesen győzelemre számított.