Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fideszes bölény sem mindig golyóálló

2010.10.06. 10:45
Több helyen megbuktak, még több helyen nem is indultak olyan polgármesterek, akik 1990 óta mindig nyertek. Legalább húsz olyan polgármester viszont van, akit sehogyan sem lehet legyőzni; közülük nyolcan még tanácselnökként kerültek a település élére. A Fidesz négy olyan polgármestert is veszített, aki legyőzhetetlennek tűnt.

Visegrád, Harkány, a Békés megyei Sarkad és a szabolcsi Gávavencsellő – négy olyan település, ahol 2006-ban ötödször választották polgármesterré a Fidesz színeiben indult jelöltet. Mind a négyen a párt jelöltjei voltak most is, azonban a Fidesz elsöprő országos sikere ellenére nem tudták az eddigi húsz évüket még néggyel megtoldani.

Sikeres népfrontozás

Sarkadon az esztergomi polgármestert is megbuktató népfrontos politika jött be: a fideszes – korábban kisgazdaként parlamenti választást is nyerő – Tóth Imre ellen induló független Bende Róbertet lényegében minden párt és helyi szervezet támogatta egy nyugdíjas egyesület kivételével. Ez elég volt neki ahhoz, hogy 58:42 arányban megverje a Scooternek egykori városházi fogadást adó, az Indexszel szemben igencsak bizalmatlan polgármestert (a párt ugyanakkor a nyolc egyéni mandátumból hetet megszerzett).

Gávavencsellőn bukott a legismertebb fideszes politikus: Karakó László országgyűlési képviselő 2002 óta, a település élére 1988-ban választották meg tanácselnöknek. Mindez most csak 45,17 százalékra volt elég, a független Vojtó Mihálynét támogatta a szavazók csaknem 55 százaléka. A hat önkormányzati képviselőből ketten fideszesek, van egy jobbikos és három független képviselő a településen.

Visegrádon Hadházy Sándornak három független ellenfele volt, közülük a győztes Abonyi Géza 378, a harmadik helyezett Bártfai István 208 szavazatot kapott, míg a fideszes politikust 269-en támogatták (a negyedik független csak 68 szavazattal zárt). A képviselőtestületbe csak független jelölt jutott be, igaz, egy jobbikos kivételével nem is voltak párt által támogatott indulók. Harkányban két független jelöltet kellett volna legyőznie a fideszes Bédy Istvánnak, hogy maradjon örökös polgármester, de a szavazatok 27 százalékát sem kapta meg, míg a győztes Imri Sándornak kétharmad fölötti volt a támogatottsága (a testületben egy-egy jobbikos és fideszes, valamint négy független ül majd).

Váltott, leváltották

Természetesen a kirobbanthatatlannak hitt, de most mégis legyőzött polgármesterek többsége nem fideszes volt. Az eddigi választásokon SZDSZ-esként, most civil szervezet jelöltjeként indult az a Gegesy Ferenc, aki a ferencvárosi polgármesteri posztot bukta el 46:39 arányban a fideszes Bácskai Jánossal szemben. A szintén volt SZDSZ-es, most civil Török Gusztáv Kalocsát veszített el húsz év után a fideszes Török Ferenccel szemben.

Gegesy Ferenc
Gegesy Ferenc

Hajdúhadházon egykor MSZP- (illetve MSZP–SZDSZ)-jelölt volt a mostanra független lett Béres László, akinek a párttal való szakítás sem volt elég ahhoz, hogy ismételni tudjon, csak a szavazatok 26,8 százalékát kapta. Ő éppúgy fideszes jelölttől kapott ki, mint Kisvárdán Oláh Albert vagy Pétervásáron Pál László. Somogyaszalón Fajcsi János függetlenként húsz éve volt polgármester, most egy szavazattal kapott ki a fideszes Hideg Attilától.

Több olyan település is van, ahol viszont független győzte le az eddig kirobbanthatatlannak hitt függetlent, ilyen például Mezőberény, Sarkadkeresztúr, Szob vagy éppen Cigánd. A csipkereki Balogh Dezső a polgármester-választáson kikapott ugyan, de a képviselőtestületbe bejutott, így a község közéletében továbbra is szerepet vállal.

Húsz év elég volt

Tizenhét olyan eddigi polgármestert találtunk, aki legalább 1990 óta vezette a települését, de újabb négy évet már nem vállalt (a kistelepüléseken minden bizonnyal vannak még ilyenek, ha tud róluk vagy bármilyen más különleges eredményről, írja meg!). Így nem indult a főpolgármesteri székért Demszky Gábor, Újpestért Dercze Tamás, a már korábban hatszor megválasztott biatorbágyi Palovics Lajos, a berettyóújfalui Szeifert Ferenc (Fidesz).

DSZZS20100727103

A mostani választáson végleg eltűnt SZDSZ két vidéki sikerembere, a medgyesegyházi Nagy Béla és a kiskunfélegyházi Ficsór József sem adott magának esélyt, hogy újraválasszák. Értelemszerűen nem indult újra a miniszterré lett Fazekas Sándor Karcagon, sem Bencsik János államtitkár Tatabányán. Az egykori tanácselnökből lett örökös polgármesterek közül nem indult újra a barcsi Feigli Ferenc, a lengyeltóti Papszt Lajos – ő harminc évig állt a település élén –, a Nyergesújfalut 1984-től mostanáig vezető Miskolczi József.Zalalövő 1987-ben megválasztott tanácselnöke, Kozma János pedig a 2006-2010 közötti ciklusban elhunyt.

A kirobbanthatatlanok

Az örökös polgármesterek száma így jelentősen csökkent, az Index gyűjtésében húsz ilyen politikus szerepel (ha tud még ilyeneket, ne habozzon, azt is írja meg). A jól ismert veresegyházi polgármester, Pásztor Béla újabb négy évet kapott, ha ezt a polgármesteri mandátumát is kitölti, elmondhatja magáról, hogy 49 évig vezetett egy települést.

Rajta kívül heten vannak, akik még tanácselnökként kerültek a településük élére, de eddig a polgármesterré választással sem volt gondjuk. Csorváson Szilágyi Menyhért 1975-ben lett tanácselnök, Gyulaháza élére még 1976-ban került Bardi Béla László, akiket most hatodszor is polgármesterré választottak. 1981 óta áll Máriapócs élén Palóczy Lajosné, 1985 óta vezeti Dévaványát Pap Tibor, 1986-ban lett Borsodbóta első embere Gulyás János, az egyetlen munkáspárti polgármester, 1987-ben került Tokaj élére Májer János, míg 1989-ben lett Marcali polgármestere Sütő László.

Pásztor Béla
Pásztor Béla

A rendszerváltás óta várost vezetők közül az egykor MDF-es, fideszes Gémesi György civilként is könnyed győzelemmel őrizte meg gödöllői székét, a szintén civillé lett Wittinghoff Tamást is újraválasztották Budaörsön (valószínűleg ő az egykori SZDSZ utolsó sikeres politikusa), a Fidesznek Kovács Zoltán könnyedén hozta hatodszor is Pápát, Hoffmann Pál pedig Tökölt.

Jászfényszarun Győriné Dr. Czeglédi Márta, Ibrányban az eddig MSZP-s Berencsi Béla nyert – utóbbi a Fidesz korábbi megyei alelnökét verte –, Örkényben pedig MSZP-s létére hatodszor is nyerni tudott Kovács István. Ozorán Schranz Istvánné kapott esélyt hatodszor, Csehátsurányban Szántó József, Nyírlugoson pedig Hovánszki György növelheti az eddigi húsz polgármesteri évét huszonnégyre. A kelet-magyarországi Pácinban ismét Barati Attila nyert, akinek a megválasztásával a MIÉP is szerzett egy polgármesteri címet.