Ha Fejér megye, akkor Fidesz

2010.10.03. 23:39
Öten indultak a Székesfehérvár polgármesteri székért, de a fideszes Cser-Palkovics András a szavazatok 56 százalékával maga mögé utasította ellenfeleit. A megyei közgyűlésben a párt tizenhárom mandátumot szerzett, és Dunaújvárosban is fölényesen győzött.

Székesfehérvár élén 1998-tól Warvasovszky Tihamér állt, aki MSZP-s politikusként az SZDSZ támogatásával nyerte meg a választásokat, de később eltávolodott pártjától. Nagy meglepetésre a nyár elején a Fidesz őt jelölte az Állami Számvevőszék alelnökének, majd a parlament meg is választotta.

Székesfehérváron ezzel sajátos helyzet állt elő. Bár az tavaszi országgyűlési választásokon az MDF szinte teljesen megsemmisült, a városnak pár hónapra MDF-es polgármestere lett. Warvasovszky helyét ugyanis korábbi alpolgármestere az MDF-es Viniczai Tibor vette át.

A Fehérvári polgármesteri székért most öten indultak. A Fidesz Cser-Palkovics Andrást indította. Ellenfele a megyei és a városi önkormányzatnál dolgozó MSZP-s Márton Zoltán volt. Indult még a jobbikos Gál Péter Pál, Fertő László a Civil Mozgalom Egyesület, Juhász László pedig a Válasz – Független Civilek Fehérvárért Egyesület képviseletében. Cser-Palkovics 56,46 százalékkal lett polgármester, Márton Zoltán a szavazatoknak mindössze 22,85 százalékát szerezte meg.

A 40 fős megyei közgyűlésben a Fidesznek 22, az MSZP-nek 14 mandátuma volt. Emellett két-két képviselője volt a Fejér Megyei Településekért Egyesületnek és a Polgármesterek Fejér Megyéért Egyesületnek. A mostani 20 fős testületben a Fidesz 13, az MSZP 4, a Jobbik 3, a FETE egy mandátumot szerzett.

A másik megyei jogú városban, Dunaújvárosban a Fidesz ismét Cserna Gábort indította, aki 2006-ban már ringbe szállt a polgármesteri székért, de 7 százalékkal alul maradt az 1999-től mostanáig a város élén álló MSZP-s Kálmán Andrással szemben. Kálmán András, aki 1999-ben az elhunyt polgármester helyét vette át, idén már nem indult. Az MSZP helyette az addigi gazdasági alpolgármestert, a fiatal Pintér Attilát jelölte. Ismét ringbe szállt a városvezetői posztért a független Pochner László is.

Cserna 47,14 százalékkal lett most polgármester a szavazatok 29,89 százalékát megszerző Pintérrel szemben.