Hétezerötszázan szavazhatnak igazolással

2010.10.02. 14:30
Az állandó lakcímük helyett a tartózkodási helyükön szavazó hétezerötszáz ember megoszlik a szavazókörök között, ezért várhatóan nem lesz sorbanállás az önkormányzati választáson.

Hétezerötszázan nem a lakóhelyükön, hanem a bejelentett tartózkodási helyükön szavazhatnak a vasárnapi önkormányzati választáson, mondta Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője a választási felkészülésről tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján. Igazolást péntek 16 óráig lehetett kérni.

Az állandó lakcímük helyett a tartózkodási helyükön voksolók megoszlanak a közel tizenegyezer szavazókör között, így várhatóan nem lesz sorbanállás.

Az önkormányzati választáson sokkal szigorúbbak az igazolással szavazás feltételei, mint az országgyűlési választáson. Az országgyűlési képviselők választásán bárki kérhet igazolást megkötés nélkül bármely másik településre, ha a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, és ezt már előre tudja.

Ezzel szemben az önkormányzati választáson csak azok kérhettek igazolást, akik a lakóhelyükön kívül bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkeznek, és ők is csak abban az esetben szavazhatnak az utóbbin, ha azt június 16-át megelőzően jelentették be, és az a szavazás napjáig nem szűnik meg. 2006-ban 3500 igazolással szavazó volt az önkormányzati választáson, a 2010-es országgyűlési választáson pedig 57 ezer.

Az igazolás kiadása után nincs lehetősége arra, hogy valaki meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szavazzon.