Fidesz-kiütés a II. kerületben

2010.10.04. 01:43
Újra jobbos lett a jobbosnak mondott, bár korábban a konzervatívoknak több kellemetlen meglepetést okozó kerület. Először tudott itt duplázni fideszes polgármester, nevezetesen Láng Zsolt.

Láng Zsolt az összes szavazat feldolgozása alapján óriási fölénnyel, 66.37 százalékkal nyert a 22.74%-ot gyűjtő Molnár Zsolt (MSZP), és a 10.89-es Kovács Márton (LMP) előtt.

A Fidesz-KDNP mindent vitt, a húszfős testületbe nem kormánypárti csak a kompenzációs listáról jutott be: három MSZP-s, kettő LMP-s, egy jobbikos.

Hagyományosan jobbos kerületnek mondják, ehhez képest az elmúlt húsz évből tizenkettőben SZDSZ-es, illetve MSZP-es irányította a kerületet.

Itt volt polgármester 2002 és 2006 között a szocialisták főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba. Őt a fideszes, szintén sármosra fazonírozott Láng Zsolt győzte le 2006-ban. Láng maradt ebben a ringben, Horváth megpróbálta egy súlycsoporttal feljebb. Lángnak bejött, újra elnyerte a polgármesteri címet. Ezzel Láng lett az első jobbos polgármester, aki duplázni tudott itt. A kerületet 1998 és 2002 között vezető Bencze B. György (nem azonos a 2006-ban elhunyt filozófussal) megbukott az újrázáson.

Lángnak nem volt jobbikos vetélytársa (tavasszal az országgyűlési választáson Balczó Zoltán alelnök próbálkozott itt, 7 százalékot kapott). Az MSZP-sek közül Molnár Zsolt próbálta megszorítani, ő volt az országgyűlési választáson a szocialisták budapesti kampányfőnöke, onnan lehet ismerős a neve, hogy Hagyó Miklós bukásakor sietett
leszögezni
, neki semmi köze a BKV-s korrupciós ügyekhez, és aki mást állít, azt beperli.

Az LMP a kevéssé ismert Kovács Mártont indította, aki a budai hegyek védelmével kampányolt. MDF-es jelölt nem volt, ezzel a párt húsz év után a II. kerületi képviselő-testületben felszámolta magát.

A kerületet 1990 és 1998 között a szabad demokraták a szocialistákkal együtt vezették, a polgármester az SZDSZ-es Póta Gyula volt. Talán ennek köszönhető, hogy bár SZDSZ-es jelölt már nem volt a mostani választáson, a helyi liberálisok Szabad Európa Társaság néven elindítottak hat jelöltet is.

A II. kerületben 1998 és 2002 között kényelmes többsége volt a jobboldalnak, négy évvel később viszont a MIÉP is kellett az egyfős többséghez. 2006-ban már óriási volt a Fidesz-KDNP fölénye. Ugyan nem jött össze az, ami az I. kerületben, vagyis a teljes tarolás az egyéni választókerületekben. Két MSZP-SZDSZ-jelölt is előzött meg fideszest, az arány azért így is 15:2 volt, ezen a kompenzációs lista igazított valamelyest.