Szoros verseny után fideszes győzelem Újpesten

2010.10.03. 22:08 Módosítva: 2010.10.04. 00:30

Újpesten végig szinte fej-fej mellett haladt a Fidesz és az MSZP jelöltje, de végül a fideszes Wintermantel Zsoltnak sikerült nyernie, a szavazatok 46,91 százalékát kapta meg. A szocialista Trippon Norbertre 44,30 százalék szavazott. A két jelölt között 780 szavazat különbség van. A jobbikos Pajor Tibor 8,79 százalékot szerzett. A szavazatok feldolgozottsága 95,35 százalék.

A húsz tagú közgyűlésben 13 képviselő jutott be a Fidesz és az Újpestért Egyesület támogatásával, öt MSZP-s, egy LMP-s és egy jobbikos jutott be.

Újpesten biztosan véget ér egy korszak. A várost a rendszerváltás óta irányító Derce Tamás (kezdetben SZDSZ-es, majd független) nem indul többet. Dercét az utóbbi időben erősen támadta a Fidesz és az MSZP is. A független politikus állítása szerint most azért száll ki, mert elégedetlen az önkormányzati reform ütemével és irányával. Az eddig Dercét indító Újpestért Egyesület azóta választási együttműködést kötött a Fidesszel.

Így a civilek és a Fidesz közös jelöltje Wintermantel Zsolt lett, aki 1994 óta kerületi képviselő, és tavasz óta parlamenti mandátuma is van, illetve a fővárosi közgyűlésnek is tagja.

Az MSZP Trippon Norbertet indította, aki 2002-ben, alig 22 évesen lett kerületi képviselő, és 2007-ben alpolgármesterségig vitte. A Jobbik jelöltje Pajor Tibor, aki korábban az Újpestért Egyesület jelöltjeként szerzett kerületi mandátumot.

A legutóbbi önkormányzati választáson 15 szocialista, 9 fideszes, 6 Újpestért Egyesület által indított, és 2 SZDSZ-es jelölt jutott be a helyi képviselőtestületbe. Most a 32 képviselői helyből csak 20 marad. Kerületi listát most a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és az LMP tudott állítani.