Fideszes előretörés Szolnok megyében is

2010.09.28. 10:26 Módosítva: 2010.10.04. 10:28
Nagy többséget szerzett a Fidesz a megyei közgyűlésben, Szalay Ferencet 60,47 százalékkal választották újra Szolnok polgármesterének. A nagyobb városokban nem maradt MSZP-s polgármester.

Nyolc éve az MSZP, négy éve a Fidesz-KDNP szerzett 22 mandátumot a negyventagú megyegyűlésben, ahová 1994-ben még a Pedagógusok Szakszervezete is delegált tagot. A mostani választás után harmadszor is a Fidesz nyerte el a jogot a megyeháza irányítására, a megszerezhető 20 mandátumból 11-et szerzett meg. Az MSZP öt mandátumot, a Jobbik négy mandátumot kapott. A megyegyűlési elnök személye viszont változni fog, hiszen az 1998-2002 és 2006-2010 közötti elnök, Fejér Andor most nem szerepelt a párt listáján, amit eddigi helyettese, Kovács Sándor vezet.

A megyegyűlési mandátumokért három parlamenti párt tudott listát állítani, az LMP mindössze Szolnok tíz egyéni választókerületében tudott jelöltet elindítani, a pártnak a megye egyetlen más településen sem lettek képviselői. A Munkáspártnak viszont Karcagon és Törökszentmiklóson sikerült listát állítania, míg Kisújszálláson a városi polgárőrség, Törökszentmiklóson pedig a Wass Albert Polgári Kör is küzdött a kompenzációs listás helyekért.

Szolnok polgármesterének újabb négy évre a fideszes Szalay Ferencet választották, aki 60,47 százalékot kapott, vele szemben a volt HM-államtitkár Iváncsik Imre (MSZP) 25,82 százalékos, a jobbikos Nagy Gyula 13,71 százalékos éredményt ért el. A 12 egyéni mandátumból – amiért összesen 74-en, vagyis körzetenként átlagosan hatan indultak – az összeset a Fidesz szerezte meg. A városban a négy parlamenti párton kívül a Munkáspárt és egy helyi civil szervezet tudott kompenzációs listát állítani, mandátumhoz közülük az MSZP és a Jobbik jutott. Előbbi három, utóbbi két helyet szerzett meg a városi közgyűlésben.

A nagyobb városok közül 2006-ban még Jászberényben, Mezőtúron, Tiszaföldváron is MSZP-s jelölt tudott győzni, míg Tiszafürednek független polgármestere – de fideszes többségű képviselőtestülete – volt. Most Jászberényben és Mezőtúron fideszes, Tiszaföldváron és Tiszafüreden független jelölt nyert.

A megye 78 polgármesteri székéért 261 jelölt indult, a nyolc tízezer fősnél nagyobb városban 401 egyéni képviselőjelölt, a többi hetven kisebb településen 1372 egyéni listás jelölt volt. Kengyelen kilenc polgármesterjelölt volt – ez négyes holtversenyben országos rekord –, a legtöbb, 45 egyéni listás jelölt Túrkevén volt. A nagyobb városokban jellemzően 5-7 egyéni jelölt volt, de egy mezőtúri mandátumért tízen, két tiszaföldváriért viszont csak hárman-hárman versenyeztek.