Ma ne szervezzen politikai gyűlést!

2010.10.02. 23:47
Ne osztogasson pártjelvényeket se, ne lobogtasson pártzászlót, ne agitáljon. Most először egynapos a kampánycsend, éjféltől este hét óráig, azaz a szavazóhelyiségek bezárásáig tilos befolyásolni a választók akaratát.

Vasárnap kampánycsend van Magyarországon. A kampánycsend lényege, hogy az emberek a politikai képviseletükről szóló döntést ne egy erős, pillanatnyi befolyás hatására, hanem a hosszú ideje érlelődő tapasztalataik alapján hozzák meg. Ne befolyásolja mások választói akaratát, és ne hagyja, hogy befolyásolják az önét.

Nem általános, nincs szankció

A kampánycsend nem általános gyakorlat, számos demokratikus országban, például az USA-ban, Németországban, Ausztriában nem ismerik, de nincs ilyen tilalom Csehországban sem. A szavazóhelyiségekben ott is tilos az agitáció, de odakint mindenki úgy kampányolhat, ahogy kifér, és részeredmények, közvéleménykutatási adatok is közölhetők.

Az Országgyűlés a nyáron megváltoztatta a választási eljárásról szóló törvényt, az eddigi egész hétvégés kampánycsendet a választás napjára korlátozták: vasárnap 0 órától este hétig, a szavazóhelyiségek zárásáig tart.

A kampánycsendsértést a törvény meglehetősen lazán szabályozza: minden tevékenység annak számít, ami alkalmas a választók akaratának befolyásolására. Ezzel együtt a törvény megszegésének nincs szankciója, kampánycsendsértésért senkit nem lehet megbírságolni vagy őrizetbe venni. Akiről a törvénysértést a választási bizottság megállapítja, annak a nyilvános megszégyenülés az egyetlen büntetése.

Mit nem szabad?

Kampánycsendben tilos plakátot ragasztani, szervezett formában agitálni. Mindez nemcsak az élőszóra, hanem a telefonra, sms-re, email-re is vonatkozik.  A pártok, politikusok kötelesek minden kampánytevékenységet beszüntetni, így különösen politikai gyűlést nem tarthatnak, de nem osztogathatnak kampányanyagokat, ételt, italt, és tilos a választók szervezett, a szavazást célzó utaztatása is.

Ha mégis ilyesmivel találkozik, ne vegyen róla tudomást, ha pedig a dolog nagyon zavaró, tegyen bejelentést az országos vagy a területi választási bizottságnál.

A kampánycsendet a média is köteles betartani. Ebben az időszakban nem csak választási műsorok és hirdetések nincsenek, de a pártokat és pártpolitikusokat sem nevezik meg. A korábban megjelent lapokat nem kell beszedni a standokról, de a napi sajtó köteles betartani szabályokat.

Kampánycsend az Indexen

A legnagyobb internetes tartalomszolgáltatókat - így az Indexet is - tömörítő Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) állásfoglalása alapján a tagok kampánycsend idején nyitóoldalukon nem tesznek közzé választással kapcsolatos híreket, információkat.

Az MTE állásfoglalása szerint péntek éjféltől friss anyagok már a kampánycsendnek megfelelően jelennek meg, a régebbiek azonban ugyanúgy elérhetők maradnak, igaz, legalább két kattintásra a nyitó oldaltól.

Az Index friss anyagaiban nem nevezzük meg a politikusokat, és „egyik”, illetve „másik” pártról olvashat majd, azt is csak akkor, ha valamelyikük kampánycsendet sért, vagy más módon sikerül a hírekbe verekednie magát.

Az Index fórumaiban ugyancsak tilos lesz kampánycsendet sérteni, de hogy ez valóban megtörténik-e, kizárólag a fórumozókon múlik majd. Mi csupán jól láthatóan felhívjuk a figyelmet, hogy törvénysértő agitálni, éljenezni vagy pfújolni.