Nógrádban is a Fidesz tartolt

2010.10.03. 22:00
Az ország legkisebb lélekszámú megyéjében a Fidesz tíz, az MSZP három, a Jobbik pedig két mandátumot szerzett a közgyűlésben. Salgótarjánt és Balassagyarmatot is vitte a Fidesz: Székelyné Dr Sztrémi Melinda a szavazatok 51 százalékát kapta, Medvácz Lajos 71 százalékkal nyert.

A választók négy éve nyolc megyei lista közül választhattak, most a Fidesz és az MSZP mellett a Jobbik, a Civilek a Megyéért egyesület és a kommunisták állított listát.

Nógrád a többi, a szocialista gazdaság építése jegyében túliparosított északkeleti régióhoz hasonlóan szintén a rendszerváltást nyögi: a régi gyárak zöme bezárt, viszont csak kevés új befektetést sikerült találni. Ez az aprófalvak zömében és a két nagyobb városban is súlyos gazdasági és szociális gondokat okoz, elvándorlással, magas munkanélküliséggel. A megye és a városok vezetői mindmáig adósok a fejlődés új irányainak kijelölésével és az eredményekkel.

Nem véletlen, hogy a Nógrád megyei közgyűlés az egyetlen az országban, ahol a rendszerváltás óta ciklusonként váltogatta egymást a jobb- és baloldali többség. Ez a szép hagyomány most megszakadt, a Fidesz 2006 után ismét hozta a megyét. A megyei közgyűlés elnöke a listavezető Becsó Zsolt maradt, aki először 1998-2002 között, majd a most lejáró ciklusban volt a megyei közgyűlés elnöke.

Balassagyarmaton ugyanaz a két jelölt indul a polgármesteri posztért, mint négy éve. 2006-ban a fideszes Medvácz Lajos nyert, kicsit több mint négy százalékkal. Lombos István akkor még az SZDSZ-MSZP koalíció jelöltje volt, hátországa mára a szocialistákra olvadt. Így most Medvácz fölényesen, 71,27 százalékkal nyerni tudott.

Salgótarjánban 2006-ban a fideszes polgármester, Székyné Sztrémi Melinda egy százalékkal győzte le a szocialista Dóra Ottót. Most ismét Dóra volt az ellenfele, a baloldali szavazatokat azonban megosztotta a munkáspárti jelölt, Bocsó Imre indulása. Székyné ezúttal a szavazatok 51, 39 százalékát kapta, míg Dóra 44,10 százalékot kapott.