Két településen elmarad a vasárnapi választás

2010.10.02. 17:09 Módosítva: 2010.10.02. 17:24

Két településen marad el elegendő számú jelölt hiányában az önkormányzati képviselő-választás vasárnap: a Zala megyei Salomváron és a Győr-Moson-Sopron megyei Tápon, derül ki az Országos Választási Iroda szombati adataiból.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listás rendszerben választják meg a település lakosságszámától függő számú tagból álló képviselő-testületet. A szavazólapon a választók akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhatnak, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható. Ha nincs elegendő (legalább a kiosztható egyéni listás mandátumok számával megegyező számú) jelölt, akkor a szavazást nem lehet megtartani, és időközi választást kell rendezni.

Salomváron már a jelöltállítás után közvetlenül tudható volt, hogy elmarad az önkormányzati választás, mivel a 486 választópolgár négytagú testületet választhatna, ám az OVI adatai szerint mindössze három egyéni listás képviselőjelölt vetette magát nyilvántartásba. Tápon az 593 választópolgár szintén négytagú képviselő-testületet választhatott volna. A jelöltállításkor még megvolt a szükséges legalább négy jelölt, ám szombatra már csak három maradt, így itt is elmarad a választás elegendő jelölt hiányában.