Se Fidesz, se Jobbik, se MSZP, se LMP

2010.08.31. 08:29
Debréte Magyarország második legkisebb falva. A borsodi zsákfalunak tizennyolc bejelentett, de csak tizenegy helyben élő lakosa van, a 2010-es önkormányzati választáson mégis két polgármesterjelölt indul. A településen komoly ellentétek feszülnek, a két tábor tagjai nem is beszélnek egymással. Van olyan konfliktus, ami két kutya szenvedélyes szerelméből következően két tyúk tragikus halála miatt alakult ki, és olyan is, aminek a kezdetére már senki sem emlékszik.

Az úgy volt, hogy a puli szukába beleszeretett az utca túloldalán élő, kit udja, milyen fajtájú kan, aki egyébként agresszív is tud lenni, és a nagy szerelemnek két tyúk lett a veszte. A kan (nevezett Muci) ugyanis képtelen volt alkalmasan a csinos puli közelébe kerülni, és izgalmában széttépte az arra csalinkázó háziszárnyasokat. A két gazda azóta nem beszél.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Magyarország összes települése közül Iborfia után Debréte a legkisebb. A faluba egyetlen út vezet, Rakaca felől egy domb tetején kell balra fordulni, onnan egy girbegurba, tengelytörős úton érünk a faluba. Egyetlen utca van, amin se bolt, de még kocsma sincs. Hetente egyszer jön a mozgóárus, a falugondnok heti háromszor autóval hoz friss kenyeret. A település mértani közepén egy görög katolikus templom van, közvetlenül előtte egy református harang. Azt húzzák, ha református hal meg.

Debréte

Árpád-kori település, hajdani Torna és Borsod vármegyék történelmi határa. Királyi birtok, a Tornai várispánság tartozéka volt. 1262-ben már létezett a település, ebben az évben adta két másik faluval együtt IV. Béla király az egyháznak cserébe a dunántúli Szigligeti várért. Később Bebek birtok, majd Szapolyai Jánosé, aki 1527-ben Werbőczi Istvánnak adta. Az egyik legnyugodtabb és legcsendesebb zsákfalu. Úgy mondják erre itt, hogy „a csend még hallható”.

„Nincs munka, iskola sincs már vagy harminc éve, ezért a fiatalok elmennek Miskolcra, és vissza sem jönnek. Nincs itt közösségi élet, ellátjuk az állatokat, aztán nézzük a tévét” – mondja Eperjesiné, aki harminc éve házasodott Debrétére.

Emlékszik rá, hogy amikor idekerült, még volt iskola, bolt, időközönként orvos és pap is jött, pálinkát is főztek, fűrészüzem és olajprés is működött, a busz sem csak egyszer érkezett a faluba. A hetvenes években még körülbelül százan lakták a falut, sőt a 91 éves Molnár Bertalan ennél több lakosra is emlékszik, de hogy az mikor volt, és igaz volt-e egyáltalán, arról megoszlanak a vélemények.

Debréte mégsem fog kihalni, több házfelújítás is zajlik, egyetlen eladó ingatlan sincs. A környező erdők ide vonzzák a vadászokat, szegedi, budapesti, pomázi háztulajdonos is van. Vaddisznóra, őzre, szarvasra mennek, kisvadat errefelé kevesebbet látni.

A lenyűgöző szépségű BAZ megyei zsákfaluban egy párt sincs, mindenki független. Idén több polgármesterjelöltre is lehet szavazni. Egyetlen ajánlószelvény is elég a jelöléshez, ami még így is kétszerese a törvényben előírt szükséges mennyiségnek. A szabály szerint a teljes lakosság három százalékának kell ajánlania a jelöltet, az itt 0,54 fő. Akár mindenki lehetne polgármesterjelölt.

Kelemen József
Kelemen József

Jakab László a rendszerváltás óta polgármester Debrétén. Most éppen kórházban van, ezért telefonon érdeklődünk a kampányáról. Hamar kiderül, hogy olyan itt nincs. „Vannak, akik nem szeretnek engem, azért is bíráltak, hogy hidat húzattam a patak fölé. Aki rám szavaz, úgyis rám szavaz, nem megyek én mondani a magamét” – felelte, amikor arról kérdeztük, milyen ígéretei vannak a következő ciklusra. Jogos a magabiztossága, a rendszerváltás óta kétszer is akadt kihívója, egyszer két szavazatra meg is szorították, de végül mindkét alkalommal győzött.

02

Debréte évente nyolc-kilencmillió forintból gazdálkodik. Ebből az összegből tartják fent a falugondnoki kisbuszt és a falugondnokot, aki orvoshoz, postára szállítja az időseket, és bevásárol nekik. Ezenkívül fedezik a polgármester és mind a három helyi képviselő tiszteletdíját, de még a falubelieknek is jut belőle. Fűtésre például nem költenek. „Egész télre adunk tűzifát, két és fél-öt köbmétert minden családnak, és karácsony előtt fejenként 3500-4000 forintot is. Van még dolog, meg kell erősíttetni a belvízelvezető árkokat, ki kell takarítani a patakmedret” – mondja Jakab László.

Falubeli kritikusai szerint ennek ellenére az a legfőbb gond vele, hogy nem tisztázza, pontosan hogyan költi a falu pénzét. Nem értik például, tavaly télen miért volt kevesebb az ajándék fa. Mások azt bírálják, hogy az otthonában rendezte be a hivatalt. Jakab László erre azt mondja, így hatékonyabb, mert nem kell két helyiséget bebútorozni, fűteni. Kihívójával nem elégedett, szerinte „a szeme sem áll jól”.

falugondnok
falugondnok

Az ellenfél, Kelemen József három éve Debrecenből költözött Debrétére, falusi turizmust indított a községben, ami egyelőre nem virágzik, de évről évre többen jönnek. „Többen bíztattak, hogy induljak, a magamén kívül két ajánlószelvényem is van. A választás előtt össze akarom hívni a falut, el akarok velük beszélgetni, hogy mit szeretnének. Elsősorban itt rendet kellene csinálni, anyagilag és erkölcsileg is. Rendet, fegyelmet fogok nekik ígérni.”

Hogy ez pontosan mit jelent, és hogyan fogja véghez vinni, arról konkrétumokat nem árul el Kelemen. Ötletei közül csak azt emeli ki, hogy tisztába szeretné tenni a falu ügyeit. Szebben vágatná a füvet, mint most, weboldalt készíttetne a falunak, átvilágítaná a költségvetést, megnézné, hogy a község területén kiirtott erdő hová került pontosan. Egyébként jól érzi magát a faluban Baba nevű lovával, és a rengeteg baromfival.

Molnár Bertalan
Molnár Bertalan

Nem tudja, hány szavazója lesz, de reméli, hogy meglesz annyi, amennyi kell, vagyis az összes szavazó többsége. Jakab polgármester ugyanezt reméli, de csak október harmadikán derül ki, melyikük nyeri Debrétét.