Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Szervezetten szállítottak szavazókat Cigándon

2010.10.10. 20:48
Az OVB megsemmisítette az önkormányzati választás eredményét, és új szavazást írt ki a borsodi Cigándon, ahol a testület szerint szavazók szervezett szállításával kampánycsendet sértettek, miközben nagyon szoros volt a végeredmény.

Meg kell ismételni az önkormányzati választást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándon, döntött vasárnap esti ülésén az Országos Választási Bizottság. A testület úgy ítélte meg, érdemben befolyásolta az eredményét az, hogy szervezetten szállították a választókat.

A testület az új polgármester-, és egyéni listás képviselőválasztást október 30-ára, szombatra tűzte ki a városban. Az OVB döntése ellen még a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni felülvizsgálati kérelemmel.

Az OVB-hez azért fordult egy magánszemély, mert tudomása szerint az október 3-i szavazásra szervezetten szállították a választókat, akiknek italt is osztottak, és cédulákon előre megjelölték, kire kell szavazniuk. A beadványt először a helyi városi választási bizottsághoz nyújtották be, de a megyei területi választási bizottság az anyagot magához kérte, majd a kifogást bizonyítottság hiányában elutasította.

A magánszemély eztután fordult a másodfokon eljáró OVB-hez, a beadványhoz már új bizonyítékokat is csatolt (erre a választási eljárásban lehetőség van). A hivatkozott bizonyítékok igazolására mellékelt hat, közjegyző által hitelesített nyilatkozatot azoktól, akik a történtekről akár tanúként érdemben tudnak nyilatkozni. Az OVB ez alapján látta bizonyítottnak, hogy a választópolgárok szervezett szállításával megvalósult a kampánycsendsértés.

A jelöltekre adott szavazatok között kevés volt a különbség, a nyertes polgármesterjelölt 623-at, míg a második helyezett 581 szavazatot kapott. A képviselőjelölteknél a különbség még kisebb volt,  a listáról utolsóként mandátumhoz jutott jelöltre 371 szavazatot adtak le, míg az őt követő jelöltre, aki már nem jutott képviselői helyhez, 366-ot.

Az OVB ezért megsemmisítette a voksolás eredményét és elrendelte a szavazás megismétlését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?