Szervezetten szállítottak szavazókat Cigándon

2010.10.10. 20:48
Az OVB megsemmisítette az önkormányzati választás eredményét, és új szavazást írt ki a borsodi Cigándon, ahol a testület szerint szavazók szervezett szállításával kampánycsendet sértettek, miközben nagyon szoros volt a végeredmény.

Meg kell ismételni az önkormányzati választást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándon, döntött vasárnap esti ülésén az Országos Választási Bizottság. A testület úgy ítélte meg, érdemben befolyásolta az eredményét az, hogy szervezetten szállították a választókat.

A testület az új polgármester-, és egyéni listás képviselőválasztást október 30-ára, szombatra tűzte ki a városban. Az OVB döntése ellen még a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni felülvizsgálati kérelemmel.

Az OVB-hez azért fordult egy magánszemély, mert tudomása szerint az október 3-i szavazásra szervezetten szállították a választókat, akiknek italt is osztottak, és cédulákon előre megjelölték, kire kell szavazniuk. A beadványt először a helyi városi választási bizottsághoz nyújtották be, de a megyei területi választási bizottság az anyagot magához kérte, majd a kifogást bizonyítottság hiányában elutasította.

A magánszemély eztután fordult a másodfokon eljáró OVB-hez, a beadványhoz már új bizonyítékokat is csatolt (erre a választási eljárásban lehetőség van). A hivatkozott bizonyítékok igazolására mellékelt hat, közjegyző által hitelesített nyilatkozatot azoktól, akik a történtekről akár tanúként érdemben tudnak nyilatkozni. Az OVB ez alapján látta bizonyítottnak, hogy a választópolgárok szervezett szállításával megvalósult a kampánycsendsértés.

A jelöltekre adott szavazatok között kevés volt a különbség, a nyertes polgármesterjelölt 623-at, míg a második helyezett 581 szavazatot kapott. A képviselőjelölteknél a különbség még kisebb volt,  a listáról utolsóként mandátumhoz jutott jelöltre 371 szavazatot adtak le, míg az őt követő jelöltre, aki már nem jutott képviselői helyhez, 366-ot.

Az OVB ezért megsemmisítette a voksolás eredményét és elrendelte a szavazás megismétlését.