Tömeges átjelentkezések miatt tett feljelentést a választási bizottság

2010.10.07. 12:02
A választások eredményét nem semmisíti meg, de büntetőfeljelentést tesz a Baranya megyei választási bizottság négy Baranya megyei településen tapasztalt voksturizmus miatt. Hatvan-hetven lakosú falukba jelentkeztek be 30-40-en a választások előtt, ez befolyásolhatta a szavazás kimenetelét.

Büntetőfeljelentést tett a Baranya megyei választási bizottság négy baranyai településen tapasztalt tömeges átjelentkezés miatt. Még sosem volt példa rá, hogy emiatt feljelentést tegyenek, hiszen a törvény konkrétan megengedi, hogy a választók a választás előtt más településre átjelentkezzenek.

A választási bizottsághoz négy kisebb településről, Tengeriből, Orfűről, Szentkatalinról és Bostáról is beadvány érkezett. A beadványokban azt kifogásolták, hogy a választás előtt sokan jelentkeztek be állandó lakosként a településekre.

A méretekre jellemző, hogy volt olyan 60-70 lakosú település, ahová 30-40 új lakó jelentkezett be, ez pedig jelentős hatással lehetett a választás eredményére.

A helyi választási bizottság elutasította a fellebbezéseket, és nem semmisítette meg a választás eredményét, de ismeretlen tettesek ellen büntető feljelentést tesz közokirat-hamisítás gyanúja miatt. Lászlóné Kovács Ilona, a területi választási iroda vezetője szerint a bizottság nem tudja kiteríteni, hogy a választás hetében tömegesen az adott településre bejelentkezett szavazók állandó tartózkodási helyük megváltozása vagy csak a szavazás miatt módosították lakcímüket.