Erős jobbos bástya maradt a XII. kerület

2010.10.04. 00:39
Pokorni Zoltán simán duplázott a XII. kerületben, de hát itt ugyanez már sikerült Mitnyan Györgynek is. A fideszes jelöltet megszorítani sem tudta az egykori ferencvárosi focista, Vincze Géza, és az LMP-s Sipos Péter. Jobbikos jelölt pedig nem is volt.

Pokorni Zoltán 52.51%-os részvételi arány mellett a szavazatok 67.55 százalékát kapta, több mint háromszor annyit, mint a 20.05%-on megálló Vincze Géza; az LMP-s Sipos Péter 12.40-et gyűjtött. A kerület 17 tagú képviselő testületében is kormánypárti a túlsúly, a 12 Fidesz–KDNP-képviselő mellé a Jobbik egy, az LMP és az MSZP két-két tagot adott.

Jobbos bástya, de még inkább fideszes a XII. kerület. Itt ugyanis a Fidesz mindig benne volt a többséget adó koalícióban, legelőször 1990-ben még az SZDSZ-szel, 1994-tól már jobboldali pártösszefogással.

2006-ban az összes egyénit vitte a Fidesz, 16-ból 16-ot, kompenzációs listáról jutott csak be hat szocialista, négy SZDSZ-es és egy MDF-es. Az utóbbi kettő – pedig korábban polgármestert is adott – már jelöltet sem tudott állítani a mostani választásra. (2006-ban még az SZDSZ-es Ungár Klára polgármesteri ambíciókat is dédelgetett, nagyon szerény eredménnyel, most pedig inkább már főpolgármesternek jelöltette magát SZEMA-sként, még kevesebb sikerrel.)

Az országos politizálás vagy kormányzati pozíciók helyett a XII. kerületi száműzetésbe vonult fideszes erős ember, Pokorni Zoltán simán duplázott (ez előtte Mityan Györgynek is sikerült, szintén fideszeseként).

Pokorni mellől eltűnt az MSZP már-már örökös helyi polgármesterjelöltje, Élő Norbert. (Élő 2002-ben és 2006-ban is próbálkozott itt, még Mitnyant sem sikerült legyőznie 2002-ben, nemhogy Pokornit. A második veresége nagyon megviselhette, mert a mostani választáson már nem is a XII. kerületben, hanem Kőbányán próbált szerencsét. Az életrajzában csak a 2002-es polgármester-jelöltségét tüntette fel, a 2006-ost nem.)

Az MSZP Élő helyett az egykori ferencvárosi labdarúgót, Vincze Gézát indította Hagyó Miklós korábbi bázisán. Vincze úgy próbálta legyőzni
Pokornit, hogy 2006-ban még egyéni körzetet sem tudott nyerni. (Indult egy Lipcsei is, de ő nem a volt fradista focista Péter, hanem Attila, jobbikos, és csak a képviselőséget célozta meg. A Jobbik egyébként nem
tudott polgármesterjelöltet állítani a XII. kerületben. A tavaszi parlamenti választáson a jobbikos Martinez Gábor 6,14 százalékot ért el itt).

Pokorninak volt még egy LMP-s kihívója is, Sipos Péter. Ő tavasszal 12,6 százalékot kapott. Mindkét kampányban blogot vezetett, ebből derült ki például, hogy a helyi tévé főszerkesztője a jelölteket
megkérte az interjú előtt, hogy ne bírálják a kerületi vezetést, és az is, hogy Sipos utánanézne a Centrum Parkolónak, mert nemcsak hogy régóta a bögyében van a társaság, de a technikai problémák miatt megismételt és elhúzódó tévéinterjú alatt megbüntették 4500 forintra, ugyanis lejárt a befizetett parkolóideje.

A kerületben eddig egyetlen egyszer nem jobboldalit választottak polgármesternek, 1990-ben az SZDSZ-es Sebes Gábor nyerte el a posztot, aki akkor a szabad demokraták mellett fideszes támogatással tudta vezetni a városrészt. Így utólag azonban ő sem kakukktojás, mert 1998-ban már fideszes lett, de nem a XII. kerületben, hanem Budafokon lett helyi képviselő. A mostani választáson is ott indult. Élőhöz hasonlóan ő sem őrizhet jó emlékeket a kerületről, életrajzából ugyanis kimaradt az SZDSZ színekben elnyert polgármesterség. Ő az egyik szereplője amúgy A fideszes zsidó című filmnek.

A kerületben 1994-től indult a jobboldali sorozat, előbb Udvardy-Nagy István, az MDF–KDNP–Fidesz jelöltje lett polgármester, majd két cikluson keresztül Mitnyan György (aki az elmúlt években fideszes önkormányzatok gazdasági átvilágítását végezte, és segített tanácsokkal, idén pedig az evezőszövetség elnökének választották), őt váltotta Pokorni 2006-ban. És bármilyen hihetetlen, de ebben a kerületben szerzett már mandátumot a Munkáspárt is, még 1998-ben, egyet.