Negyedszerre is sikerült a pesterzsébeti győzelem a szocialistáknak

2010.10.01. 21:47
A XX. kerület polgármestere a szocialista Szabados Ákos lett. A negyedszerre is győztes Szabados ezzel a főváros egyik legsikeresebb szocialista politikusa. Földesi Gyula Fidesz-KDNP jelöltnek nem sikerült a bravúr, bő 8500 szavazatával a második helyre szorult. A testületben a Fidesz-KDNP került többségbe, de a 12-es számú egyéni körzetben pedig szavazategyenlőség miatt várhatóan időközi választást kell majd tartani.

Eddig háromszor egymás után volt polgármester Pesterzsébeten a szocialista Szabados Ákos, és a képviselő-testületben is az MSZP–SZDSZ volt többségben az elmúlt négy évben. Szabados idén harcba szállt negyedik ciklusáért, a Fidesz–KDNP Földesi Gyulát indította vele szemben – négy évvel ezelőtt még Kaiser György próbálkozott –, a jobbikos Harsányi László volt a harmadik jelölt.

A végső sorrend is ez lett: a 100 százalékos feldolgozottság alapján Szabados 9698 szavazatot kapott, ami a voksok 47,12 százaléka. A második Földesi 42,40 százalékos eredménnyel, a Jobbik jelöltje 10,48 százalékot szerzett.

Az önkormányzatban is a Fidesz szerezte meg a többséget, a tucatnyi egyéni választókerületből kilencben nyert fideszes jelölt, öt szocialista is bejutott a testületbe - ebből hárman egyéniből -, a Jobbik és az LMP egy-egy jelöltel képviselteti magát, ők a kompenzációs listáról kerültek a testületbe.

Egy hely sorsa még nem dőlt el: a 12-es számú egyéni körzetben szavazategyenlőség alakult ki Csaszny Márton szocialista, illetve Takács Pálma Fidesz-KDNP jelölt között, mindkettejüknek 633 szavazata van. A választás.hu szerint a választókerületben a voksolás várhatóan eredménytelen lesz, ezért időközi választást kell tartani.

Szabados Ákos egyébként híres ember volt: arról ismerte, aki el nem felejtette, hogy 2009-ben, amikor az MSZP hosszasan kereste Gyurcsány Ferenc leköszönt miniszterelnök utódát, lemondott parlamenti mandátumáról. Hogy mérgében-e, vagy inkább kevesebbet szeretett volna dolgozni, nem tudni pontosan. Földesiről meg azt kellett tudni, hogy országgyűlési képviselőként abszolút újonc volt, az idén tavasszal jutott be először a Házba a fiatalember, de máris felelősségteljes feladatot kapott: a jegyzők egyikévé választották.

Pesterzsébeten a négy parlamenti párt mellett az MDF-nek is sikerült települési kompenzációs listát állítania, és az összesen tizenkét választókerületből kilencben egyéni képviselőjelöltet is indított.