Olivér
4 °C
8 °C

Spindoktorok különmeccse

A Hírszerző szerint Mesterházy Ernő kegyvesztett lett, Demszky Gábor már nem kíváncsi rá, viszont az SZDSZ mostani szürke eminenciásának tartott tanácsadó valójában nem vesztett pozícióján. A híresztelés mögött Somogyi Zoltán MDF-tanácsadó és Mesterházy különmeccse lehet, ahol a tét a közös választási lista feletti befolyás mértéke. Legalábbis az SZDSZ-esek így magyarázzák.

Miközben közeledik az MDF és az SZDSZ választási szövetségének véglegesítése, egy furcsa játék bontakozott ki a két párt szürke eminenciásai között. Somogyi Zoltán az MDF részéről, míg Mesterházy Ernő az SZDSZ részéről egyengeti a két párt közös indulását, de egymás között még versengenek a befolyásért.

Somogyi Zoltán
Somogyi Zoltán

Értesüléseink szerint Mesterházy nem tagja az SZDSZ tárgyalódelegációjának, de Retkes Attila pártelnök és Demszky Gábor főpolgármester tanácsadójaként azon három-négy fő közé tartozik, akik a tárgyalási fordulók elött és után elemzik a helyzetet.

Somogyi Zoltán az MDF elnökének, Dávid Ibolyának évek óta kiemelten fontos tanácsadója, a Political Capital volt vezetője, aki várhatóan előkelő helyen szerepel majd az MDF – vagy a pártot is magába foglaló, most szerveződő választási szövetség – listáján. Mesterházy Ernő nem tör választott tisztségre, azonban Retkes Attila pártelnökké emelkedése óta meghatározó szerepe van az SZDSZ-ben, és már évek óta Demszky Gábor főpolgármester legfontosabb tanácsadója.

Kedden a Hírszerzőn, ami a Political Capital érdekeltségébe tartozik, „Fordulat Budapesten, Demszky Raszputyinja távozik a Vároházáról” címmel jelent meg egy írás. A cikk azt sugallja, hogy Mesterházy Ernő kegyvesztett lett, Demszky Gábor nem kíváncsi többé tanácsaira. A cikk állítását arra alapozza, hogy a fővárosi önkormányzatnál megszüntették a Kormányzati Koordinációs Központot, amit az írás szerint Mesterházy vezetett.

John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője szerint azonban Mesterházy Ernő továbbra is Demszky Gábor főtanácsadója maradt, és a Kormányzati Koordinációs Központot nem is Mesterházy vezette. A Demszky Gáborhoz, és az SZDSZ mostani vezetéséhez lojális John szerint a központ megszüntetése egy hosszabb ideje tartó átszervezési folyamat része csupán.

Lakos Imre, a fővárosi SZDSZ-frakció Demszkyvel szemben inkább kritikus tagja szerint praktikus döntés volt, hogy megszűnt a Mesterházy befolyása alatt lévő központ, hiszen amióta az SZDSZ felmondta a kormánykoalíciót, azóta indokolatlan volt működése.

Más városházi forrásaink szerint az átszervezés a fővárosi koalíció felbomlásának folyománya. Hagyó Miklós és Horváth Csaba szocialista főpolgármesterek távozása, irodáiknak megszüntetése indokolta az átszervezést.

Kötekedés vagy maszkabál?

A Mesterházy pozícióvesztéséről szóló hír lehetséges hátteréről több forgatókönyvet is hallottunk, a személyeket ismerő forrásainktól. Egyrészt, hogy Somogyi Zoltán a választási együttműködésről szóló tárgyalás közben így próbál nyomást gyakorolni Mesterházyra, rontani pozícióit. E feltételezést Somogyi Zoltán lapunknak határozottan visszautasította, és hozzátette, hogy soha semmilyen formában sem befolyásolta a Hírszerzőn megjelent cikkek tartalmát. Somogyi azt mondta, hogy ő személyesen nem vesz részt a két párt között zajló egyeztetéseken.

Mesterházy Ernő
Mesterházy Ernő

A pártokat ismerők gyanúja szerint ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy Somogyi és Mesterházy egymásnak kellemetlen információkat szivárogtatnak a sajtónak.

Egy másik változat szerint az egész szivárogtatás  - ahogy egy forrásunk fogalmazott  - "csak huncutság”. Vagyis Mesterházyt hátrébb vonják, esetleg bukott embernek állítják be, hogy az MDF – SZDSZ közös listáját ne árnyékolja be vitatott hírneve. Ennek azonban ellentmond az, amit Mesterházy lapunknak nyilatkozott. "Tanácsadó vagyok, a helyzetem ebből a szempontból változatlan" - mondta, hozzátéve, hogy tanácsadóként nem tekinti magát közszereplőnek, ezért bővebben nem is kíván nyilatkozni a kérdésről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?