Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A budapesti SZDSZ rábólintott a választási együttműködésre

2010.01.29. 17:11 Módosítva: 2010-01-29 21:25:39
Az SZDSZ budapesti választmánya pénteken elfogadta a fővárosi MDF ajánlatát a választási együttműködésről, de konkrét jelöltekről egyelőre még nem döntöttek. Szerintük a szövetségük tíz százalék feletti eredményt érhet el Budapesten.

Az SZDSZ budapesti választmánya 37 igen, két nem szavazattal, öt tartózkodás mellett elfogadta az MDF budapesti választmányának a választási együttműködésről szóló ajánlatát. Boruzs András, a szabad demokraták budapesti elnöke hozzátette, hogy megjelölték azt a 18 választókerületet, amelyben a szabad demokraták jelöltjei indulhatnak, de személyekről nem döntöttek.

Azt mondta, hogy a liberálisok jelöltjei Budapesten MDF-SZDSZ közös jelöltként indulnak, az MDF joga dönteni arról, hogy azokban a kerületekben, ahol ők indítanak jelölteket, szerepeltetik-e az SZDSZ nevét szavazólapokon. Kitért arra is, hogy a fővárosi listán a megállapodás értelmében az első, a harmadik és a negyedik hely az SZDSZ-t illeti meg.

A párt fővárosi elnöke szerint a szövetség tíz százalék feletti eredményt érhet el Budapesten, és garanciát nyújt arra, hogy megakadályozzák a Jobbik előretörését és a Fideszt abban, hogy kétharmados eredményt érhessen el. Hozzátette azt is, hogy az SZDSZ budapesti szervezete támogatja Bokros Lajost, az MDF miniszterelnök-jelöltjét.

Retkes Attila pártelnök szerint szombaton tudnak választ adni arra a kérdésre, hogyan alakul vidéken a két párt közötti együttműködés, vagy hogy "egyáltalán lesz-e".

Budapest mellett hat megyében van valamilyen választási együttműködés az MDF és az SZDSZ között, nyolc megyében az MDF-es politikusok nem támogatják a szabad demokratákkal való megegyezést

A két párt közötti választási együttműködés elfogadásáról a szabad demokraták részéről az SZDSZ országos tanácsának kell döntenie.

Arra a kérdésre, kinek a javára léphetnek vissza a jelöltek a második fordulóban azt mondta, hogy ez a kérdés egyáltalán nem került napirendre. Az MDF közleményben jelezte, hogy nem lépteti vissza jelöltjeit a választás két fordulója között egyetlen párt javára sem, jelöltjeik a második fordulóban is elindulnak.

Az MDF budapesti választmánya január 20-án este egyhangúlag döntött arról, hogy az MDF fővárosi választmánya kész együttműködni az SZDSZ fővárosi választmányával.

A választmányi ülésen jelen lévő egyik kerületi elnök azt mondta: a választmányi ülésen döntöttek arról, hogy az MDF fővárosi listáját "egy konszenzusos jelölt" vezetné, a második helyen MDF-es politikus szerepelne, a harmadik, negyedik helyre pedig az SZDSZ delegálhatna jelöltet. Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke korábban azt mondta, hogy Budapesten a 32 egyéni választókerületből 17-ben SZDSZ-es, 14-ben MDF-es politikusok indulnak, egy helyen pedig konszenzusos jelölt lesz.