A budapesti SZDSZ rábólintott a választási együttműködésre

2010.01.29. 17:11 Módosítva: 2010.01.29. 21:25
Az SZDSZ budapesti választmánya pénteken elfogadta a fővárosi MDF ajánlatát a választási együttműködésről, de konkrét jelöltekről egyelőre még nem döntöttek. Szerintük a szövetségük tíz százalék feletti eredményt érhet el Budapesten.

Az SZDSZ budapesti választmánya 37 igen, két nem szavazattal, öt tartózkodás mellett elfogadta az MDF budapesti választmányának a választási együttműködésről szóló ajánlatát. Boruzs András, a szabad demokraták budapesti elnöke hozzátette, hogy megjelölték azt a 18 választókerületet, amelyben a szabad demokraták jelöltjei indulhatnak, de személyekről nem döntöttek.

Azt mondta, hogy a liberálisok jelöltjei Budapesten MDF-SZDSZ közös jelöltként indulnak, az MDF joga dönteni arról, hogy azokban a kerületekben, ahol ők indítanak jelölteket, szerepeltetik-e az SZDSZ nevét szavazólapokon. Kitért arra is, hogy a fővárosi listán a megállapodás értelmében az első, a harmadik és a negyedik hely az SZDSZ-t illeti meg.

A párt fővárosi elnöke szerint a szövetség tíz százalék feletti eredményt érhet el Budapesten, és garanciát nyújt arra, hogy megakadályozzák a Jobbik előretörését és a Fideszt abban, hogy kétharmados eredményt érhessen el. Hozzátette azt is, hogy az SZDSZ budapesti szervezete támogatja Bokros Lajost, az MDF miniszterelnök-jelöltjét.

Retkes Attila pártelnök szerint szombaton tudnak választ adni arra a kérdésre, hogyan alakul vidéken a két párt közötti együttműködés, vagy hogy "egyáltalán lesz-e".

Budapest mellett hat megyében van valamilyen választási együttműködés az MDF és az SZDSZ között, nyolc megyében az MDF-es politikusok nem támogatják a szabad demokratákkal való megegyezést

A két párt közötti választási együttműködés elfogadásáról a szabad demokraták részéről az SZDSZ országos tanácsának kell döntenie.

Arra a kérdésre, kinek a javára léphetnek vissza a jelöltek a második fordulóban azt mondta, hogy ez a kérdés egyáltalán nem került napirendre. Az MDF közleményben jelezte, hogy nem lépteti vissza jelöltjeit a választás két fordulója között egyetlen párt javára sem, jelöltjeik a második fordulóban is elindulnak.

Az MDF budapesti választmánya január 20-án este egyhangúlag döntött arról, hogy az MDF fővárosi választmánya kész együttműködni az SZDSZ fővárosi választmányával.

A választmányi ülésen jelen lévő egyik kerületi elnök azt mondta: a választmányi ülésen döntöttek arról, hogy az MDF fővárosi listáját "egy konszenzusos jelölt" vezetné, a második helyen MDF-es politikus szerepelne, a harmadik, negyedik helyre pedig az SZDSZ delegálhatna jelöltet. Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke korábban azt mondta, hogy Budapesten a 32 egyéni választókerületből 17-ben SZDSZ-es, 14-ben MDF-es politikusok indulnak, egy helyen pedig konszenzusos jelölt lesz.