A tiltás ellenére terjesztik a Narancsvidéket

2010.03.22. 17:33 Módosítva: 2010.03.22. 17:33
Az Országos Választási Bizottság (OVB) a múlt pénteken jogsértőnek nyilvánította a Narancsvidéket, és a terjesztését megtiltó határozatot hozott, a Fidesz Somogy megyei szervezete a rendőrségen feljelenti az MSZP-t, mert hétfőn is terjesztették az impresszum nélküli kiadványt.

Mivel a tiltó határozat ellenére továbbra is terjesztik a Narancsvidék című kiadványt, a Fidesz Somogy megyei szervezete nemcsak a helyi választási bizottságnál tesz bejelentést, hanem a rendőrségen is feljelenti az MSZP-t a jogsértés miatt - közölte Juhász Tibor, a párt megyei elnöke hétfőn kaposvári sajtótájékoztatóján.

Az Országos Választási Bizottság  (OVB) a múlt pénteken jogsértőnek nyilvánította a Narancsvidéket, és a terjesztését megtiltó határozatot hozott, de még hétfőn is terjesztették a kiadványt Kaposváron és környékén, mondta a Fidesz megyei elnöke, hozzátéve: ez a választás rendjének megsértése, vagyis indokolt a rendőrségi feljelentés.

A Narancsvidék egyik oldala, kék alapra kék tintával utólag belepecsételt impresszummal
A Narancsvidék egyik oldala, kék alapra kék tintával utólag belepecsételt impresszummal

Az OVB azért minősítette jogsértőnek a kiadványt, mert a párt nem tüntetett fel impresszumot, és emiatt a testület a további terjesztést is megtiltotta. Juhász Tibor a tájékoztatón is felszólította az MSZP-t, közvetlenül Lamperth Mónikát és Kolber Istvánt mint a párt kaposvári 1-es és 2-es választókerületében induló jelölteket, hogy tegyenek eleget az OVB határozatának, és hagyjanak fel a törvénysértéssel.

Szerinte az MSZP bajban van, ezért lejárató kampányba kezdett. "Hazudik, rágalmaz, manipulálni próbál" - mondta Juhász Tibor, "mocskolódó szennylapnak" nevezve a kiadványt.

Az MSZP Narancsvidék című kiadványát Budai Bernadett, a párt szóvivője március 10-én sajtótájékoztatón mutatta be. A szóvivő akkori közlése szerint az ötszázezer példányban készült kiadvány azokról a fideszes önkormányzatokról szól, amelyeknél a szocialisták véleménye szerint a "legbotrányosabban" bánnak a közpénzekkel. A politikai magazint aktivisták, illetve helyi pártszervezetek terjesztik - mondta a kiadvány bemutatásakor Budai Bernadett.

Újabb határozatokban mondta ki az MSZP jogsértését az OVB

Újabb három határozatban mondta ki az MSZP jogsértését az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén amiatt, hogy a Narancsvidék című kiadványán a párt nem tüntetett fel impresszumot. Az OVB először pénteki ülésén marasztalta el az MSZP-t, és eltiltotta a további jogsértéstől, azaz a kiadvány további terjesztésétől. Akkor az OVB szabálysértési eljárást is kezdeményezett az illetékes fővárosi II. kerületi jegyzőnél. Azért ott, mert az egyik sérelmező a Moszkva teret jelölte meg, ahol a kiadványt osztogatták. A testület hétfői ülésére több hasonló tartalmú kifogás is érkezett területi választási bizottságoktól, amelyek - mivel a kiadványt az MSZP országosan terjesztette - a beadványokat az OVB-hez továbbították.